Lisaks taimemahla imemisele levitavad nad ka taimehaigusi. Lehetäide magus kleepjas eritis on toiduks sipelgatele, kes neid vastutasuks kaitsevad lepatriinude ja teiste looduslike vaenlaste eest. Kleepjas eritis häirib taime hingamist ja on toitepinnaseks tahmlaiksust tekitavatele pisiseentele.
Lehetäide tõrje on kõige edukam siis, kui seda teha kohe esimeste kahjurite ilmumisel. Mõnepäevase vahega tasub kõik “riskigrupi” taimed üle kontrollida.

Kust otsida lehetäisid

* Toitainete puuduses ja kuivas vaevlevatelt taimedelt. Ka lämmastikuga üleväetatud taimed sobivad neile toiduks hästi.

* Noortelt võrsetelt ja lehtedelt. Ilusad helerohelised lehetäid on koondunud ja joondunud tavaliselt roosi noortel kasvudel õienupu ümbruses. Põldoa-lehetäid on tahmmustad ja koondunud ladvaosale. 

* Kui märkate noorte lehtede peal ja all, noortel võrsetel, õievartel ja pungadel valkjaid kestasid, siis on läheduses kindlasti ka pisut märkamatumad lehetäid ise.

* Okaspuud (nulud, tsuugad jt) pole lehetäide eest kaitstud.

* Noored viljapuud langevad rünnaku alla pungade avanemise ajal. Pungad avanevad seetõttu visalt, noored lehed jäävad väikeseks ja kortsuvad.

* Kui lehetäisid on alles vähe, saab neid käsitsi ära korjata ja lömastada või veesurvega maha pesta. Pesemisel ja pritsimisel jälgige, et töödeldud saaksid ka lehtede alaküljed ning võrsetipud, kuhu lehetäid armastavad koguneda.

Rahvalikud tõrjevahendid:

* Raudrohu, küüslaugu, paiselehe, rabarberi jt taimede leotised, teed ja kääritised.

* Lahjendatud sõnniku-virtsa kääritis.

* Rohelise seebi lahus.

Taimekaitsevahendid:

* Kollased liimikleepsud

* Looduslikud preparaadid: Neko, NeemAzal-T/S.

* Tugevama kahjustuse korral: Raid House&Garden, Decis 2,5 EC, Karate Zeon, Fastac 50, Actara 25 WG (süsteemne), Mavrik 2F.