Aias ei tasu tal aga liiga tihedaks kasvada lasta ning põõsast tuleks noorendamise eesmärgil vahetevahel ikka lõigata. Jälgida tuleb, et alles jääks eri vanuses oksi. Järk-järgult tuleks eemaldada vanad jämedamad tüved, sest need surevad ja kuivavad varem või hiljem.

Kasvukohta eriti ei vali

Sarapuu talub hästi nii päikesepaistet kui ka varjulist kasvukohta ning ka mulla osas on ta üsna leplik. Parimad on viljakad sügavapõhjalised parasniiskeid huumus- ja lubjarikkad mullad. Samas kasvab ta ka kruusastel karbonaatsetel muldadel ning ka üsna niiskusevaestel liivsavistel klibumuldadel.

Sarapuu ei talu liigniiskust, mistõttu ei leia teda soostuvatel kasvukohtadel. Koduses aias tuleks kasvukoha valikul kindlasti silmas pidada, et ta ei satuks kohta, kuhu vesi koguneda armastab. Mulda võib sarapuu rõõmuks väetada orgaanilise väetise ja puutuhaga.

Hariliku sarapuu (Corylus avellana) sordivalikul tuleks lähtuda sellest, kas soov on saada rohkem pähkleid või pigem nautida sarapuu ilu. Puukoolidest võib leida roheliste, punaste ja kollaste lehtedega sorte. Olemas on ka keerdoksalisi sarapuid, mis lisavad aiale erilist ilu just talvel, kui paljastuvad nende muinasjutulised oksad. Kahjuks ei ole kõige dekoratiivsemad sordid alati kõige saagikamad.

Lai valik istikud

Kõige lihtsam on osta sarapuu puukoolist, kus on saadaval laialdane valik eri sorti istikuid. Samas on võimalik sarapuu endale ka metsast koju tuua või pähklist kasvatada. Metsas tuleks valida heade omadustega põõsas, kelle järglane koju viia.

Sarapuid saab paljundada juurevõsudest, mahapainutatud ning mullaga kaetud okstest või pist­okstega. Lisaks võib kasutada ka näiteks põõsa jagamist.

Pähklist mahapanekuks tuleks samuti valida heade omadustega taime pähklid, mis korjata enne varisemist. Pähklid on kasulik maha külvata sügisel, sest toas kaotavad nad kiiresti idanevuse. Lisaks pole sügisese külvi korral tarvis seemneid stratifitseerida, talv teeb selle töö ise ära. Pähklid külvatakse 4–5 cm sügavusele mulda ja külvikohta kaitstakse hoolega näriliste eest, sest pähklid on neile talvisel toidulaual väga hea suutäis. Hiljem on seemnetest tärganud taimi võimalik vajadusel ümber istutada.

Hariliku sarapuu sordid

  • ’Alli’ – Eestis aretatud, suured õhukese koorega viljad
  • ’Barcelonski’ – rohelised lehed, suured pähklid, viljakas
  • ’Gunslebert’ – tumeroheliste lehtedega, saagikas, parema saagikuse saavutamiseks tasub istutada koos sordiga ’Long Tidlig Zeller’
  • ’Long Tidlig Zeller’ – tumeroheliste lehtedega, saagikas, parema saagikuse saavutamiseks võiks läheduses olla harilik sarapuu või ’Gunslebert’
  • ’Zimmermannii’ – lehed torbikukujuliselt kokku rullunud
  • ’Pendula’ – roheliste lehtedega leinavorm
  • ’Variegata’ – lehed kollakasvalgete servade ja laikudega
  • ’Aurea’ – kollaste lehtedega
  • ’Contorta’ – keerdoksaline, eriti dekoratiivne talvel, roheliste lehtedega, viljub vähe, võib olla külmaõrn
  • ’Red Majestic’ – keerdoksaline, eriti dekoratiivne talvel, punaste lehtede ja viljadega, võib olla külmaõrn
  • ’Red Zellernuss’ – punaste lehtede ja viljadega
  • ’Fuscorubra’ – punaste lehtede ja viljadega