Selliselt valmistatud õlid sobivad salatikastmetesse, marinaadidesse, liha pruunistamiseks või juurviljade kiireks praadimiseks. Magusate õlide valmistamiseks võib kasutada mandliõli ja lillede, näiteks rooside kroonlehti.

Maitseõli tegemiseks sobivad basiilik, estragon, fenkol, köömen, majoraan, münt, rosmariin, tüümian ja küüslauk.

Maitseäädika valmistamiseks lao kergelt purustatud maitsetaimed klaaspurki. Täida purk sooja (mitte keeva) õuna- või valgeveiniäädikaga ja pane kaas peale. Purk võiks seista päikeselisel aknalaual paar nädalat, iga päev tuleb seda loksutada. Kui maitse jääb liiga lahjaks, tuleb äädikas kurnata ja panna purki uued maitsetaimed. Valmis äädikas kurnatakse ja valatakse pudelisse, kus on vaid üks maitsetaime oks.

Äädika maitsestamisel tasub proovida erinevaid segusid, näiteks üks osa estragoni ja kaks osa sidrunmelissi või üks osa estragoni, basiilikut, murulauku ja kahekordne kogus tüümiani ning üks küüslauguküüs.

Maitseäädikat kasutatakse salatite, marinaadide ja kastmete maitsestamiseks. Äädikat tuleb säilitada pimedas, kuid mitte liiga jahedas. Külmkappi ei ole soovitatav seda panna.

Veiniäädikat võib maitsestada ka seemnetega – näiteks köömen, aniisi-, tilli-, koriandri-, ja selleriseemned koos küüslauguküünega. Samuti võib veiniäädikat maitsestada marjadega – mustikate, maasikate ja vaarikatega.

Veiniäädikasse sobivad basiilik, sidrunmeliss, aed-harakputk, till, aed-piparrohi, loorber, majoraan, münt, rosmariin, tüümian ja küüslauk. Lilledest kress, roos, lavendel, mündi, rosmariini ja tüümiani õied, kannike ja ristik.

Allikas: www.yrttitarha.com