Seenejalad, eriti puravikkudel, kuivatatakse eraldi. Puravikkude kuivatamisel lõigatakse seenevarred otse kübara alt või mõne sentimeetri kauguselt ära.

Seeni tuleb kuivatada seni, kuni neist pigistamisel enam mahla ei eraldu, kuid nad on veel painduvad ega murdu. Olenevalt liigist ja kuivatusviisist kestab kuivamine mõnest tunnist mõne päevani. Liiga kuivad seened on rabedad ja pudenevad ja neist võiks valmistada seenepulbrit.

Seeni võib kuivatada mitmeti

- Restil või plaadil, mis asetatakse kuivatuskappi või pliidile, praeahju või saunalavale. Puhastatud seened laotakse, kübarad alaspidi, õhukese kihina sõelale või spetsiaalsele pajuvitstest punutud seenekuivatusrestile või paberiga kaetud plaadile, nii et seened üksteist ei puutu.

Seeni kuivatada algul 40-50 kraadi juures 3-4 tundi ja hiljem, kui seened on närbunud (isegi järgmisel päeval), 70-80 kraadi juures.

Väiksemate seente kuivatamiseks kulub paar päeva, suuremate kuivatamiseks veidi rohkem. Kui vaja, võiks seeni ka kolmandal päeval 55-60 kraadi juures üle kuivatada. Seeni ei tohi kuumutada üle 95 kraadi, sest siis halveneb nende maitse tunduvalt.

Soovitav on seeni kuivatamise vältel paar-kolm korda toatemperatuurini maha jahtuda lasta ja siis kuivatamist jätkata, säilitamaks seente loomulikku värvust.

- Nöörile aetud sooja pliidi kohal, soojas tuuletõmbuses või ahju lähedal. Ka nöörile lükitult ei tohi seened üksteisega kokku puutuda. Nöörile lükitult on seeni kõige parem kuivatada hästi ventileeritavas saunas (lae all). Alguses närtsitada seeni 30-50 kraadi juures 3-4 tundi, seejärel tõsta temperatuuri 60-80 kraadini ja lasta aeglaselt maha jahtuda ning järgmisel päeval kuivatada seened 50-50 kraadi juures sobiva kuivuseni.

- Nöörile aetult väljas päikesepaistel, katusealuses või avaras plekk-katusega kuuris. Vajualuses kuivatamine tuleb arvesse ainult väga soojade ilmade korral, mis meie kliimas on suhteliselt harv võimalus. Siin peaks valmis kuiva saaduse saama kõige rohkem nelja päevaga.

Kuivanud seeni säilitada kuivas jahedas ruumis (8-10 kraadi) pakituna tihedalt suletavatesse klaaspurkidesse või väiksematesse, 50-100 g kuivatatud seeni mahutavatesse riide- ja paberkottidesse.

1 kg värsketest seentest saab 80-100 g kuivatatud saadust.

Allikas: "Kuivatamine", Maalehe Raamat