Vastab: Tiiu Annuk, Farm Plant Eesti nõustaja

Kahjuks pole ma varem sellise probleemiga kokku puutunud, kuid tõepoolest on olemas kärbes, kes kahjustab vaarika ja teiste taimede vilju. Tõenäoliselt on tegu äädikakärbeste (Drosophila) perekonda kuuluva liigiga Drosophila suzukii, kuid erinevalt äädikakärbestest, kes kahjustavad mädanenud vilja, ründab see valminud ja lagunenud vilju. Drosophila suzukii on Jaapanist pärit invasiivne liik, kelle kahjustuspuhanguist Eestis pole ma veel kuulnud (aga see ei tähenda, et seda liiki Eestis pole), küll aga on ta probleemiks näiteks Prantsusmaal.

Kahjustatud viljal on algul väikesed haavandid ja pehmed laigud ning vilja pind oleks kui muljutud. Munadest kooruvad vastsed, kes kahjustavad vilja seest ning põhjustavad vilja kokkuvarisemise vähem, kui kahe päeva jooksul. Lisaks soodustab kärbse kahjustus seente ja bakterite nakkust, mis omakorda võivad vilja kahjustust suurendada.

See kärbes, kellest ma aga kirjutasin, pole porilase mõõtu vaid 2-3 mm pikkune, punaste silmadega ja kollakaspruuni kehaga. Äkki need porikärbsed tulid hiljem vaarika mahla maitsma, ma ei oska muud arvata.

Et kahjurit kindlaks teha, võiks valmistada neile püünised ja paigutada need vaarikate vahele viljadega samale kõrgusele veel enne, kui viljad valmima hakkavad. Püüniseks sobiv nõu võiks olla nt laia suuga purk, millesse panna vett ja lisada sinna veini- või õunaäädikat, see meelitab kahjurputukaid ligi. Purgist püünise sisse võiks aga asetada kollase liimipüünise, mis kahjurid kinni püüab. Et putukad purgist püünisest välja ei pääseks, vaid ikka liimpüünisele kinni jääks, võib purgile asetada tagurpidi paberkoonuse, mille keskel väike avaus, kus putukad sisse saaksid pugeda. Kahjuri kindlaks tegemiseks tuleb liimpüünisele jäänud putukad lasta ära määrata.