Kust tulevad piparkoogivürtsid?



Piparkook
PiparkookFoto: Ilmar Saabas

Jõulupiparkoogid teevad imeliselt lõhnavaks erinevad vürtsid. Kasutatakse palju kombinatsioone, kuid põhitooni annavad neli taime.

Piparkoogitegemise traditsioon ulatub palju kaugemale ajalukku kui tavapäraselt arvatakse. Rohkem seostatakse piparkooke jõulude ja Saksamaaga, kuid esimesed teated piparkoogisarnastest vürtsikatest meekookidest ulatuvad juba Vana-Egiptusesse ja Mesopotaamiasse. Nende Euroopasse jõudmist seostatakse ristisõdalaste ja vürtside sisseveoga 11. sajandil. Esimesed erikujulised reljeefsed puuvormidega vormitud piparkoogid valmisid 15. sajandi keskpaigas.

Piparkookidele on läbi ajaloo omistatud ravivaid, maagilisi ja õnnelikukstegevaid omadusi. Piparkookide valmistamise kõrgaeg oli 16-18 sajandil. Piparkoogid ei olnud seotud ainult jõuludega, vaid neid valmistati aastaringselt tähtpäevade puhul: erinevad usupühad, lihavõtte-, nelipühad, jõulud aga ka uusaasta, pulmad, ristsed ja muud perekondlikud tähtpäevad. Piparkoogiretseptid olid hoolikalt valvatud saladused, mida anti põlvest põlve edasi.

  • Must pipar on tegelikult liaan Lõuna - India mussoonmetsadest. Vürtsina kasutatakse kobarates rippuvaid vilju, mis vastavalt valmimise astmele on erinevat värvi. Maailma suurim pipratootja on paari aasta taguste andmete põhjal Vietnam, mis toodab 163 000 tonni musta pipart aastas. Haarates sellega lausa 34% kogu maailma musta pipra turuosast.
  • Harilik kardemon on ingveriliste sugukonda kardemoni perekonda kuuluv mitmeaastane rohttaimeliik. Harilik kardemon pärineb Indiast, Malabari rannikult ja Sri-Lankalt, kus see kasvab looduslikult troopilistes vihmametsades. Vürtsina kasutatakse kardemoniseemneid. Vilju kogutakse veidi enne täisküpsust. Neid kuivatatakse päikese käes, leotatakse vees ja kuivatatakse uuesti. Malabari kardemoni viljad on 0,8–1,5 cm pikkused ja vähem aromaatsed. Tänapäeval on maailma suurim kardemonikasvataja India. Lõviosa saagist läheb müüki oma riigis, kus selle järele on ülisuur nõudlus. Suureksportijaks on tõusnud Guatemala, kus kardemoni hakati kasvatama juba eelmise sajandi algul, kuid kohalikud elanikud pole seda vürtsi omaks võtnud ning kogu toodang veetakse välja. Aasias kasvatatakse kardemoni ekspordiks ka Sri Lankal ja Indohiinas, Aafrikas aga Tansaanias.
  • Ingver on hariliku ingveri lihakas risoom, mida kasutatakse maitseainena ning ravimina.Aasias on ingverit maitse- ja ravimtaimena pruugitud tuhandeid aastaid. Kuulus Hiina filosoof Confucius maitsestas ingveriga kõiki oma toite, sest ingveri igapäevane tarvitamine usuti tagavat pika eluea. Ingverit kasvatatakse kõikjal troopilistel aladel. Taimede risoomid kaevatakse välja pärast maapealse osa kolletumist. 33% kogu maailma ingverist kasvatab tänapäeval India, edestades varem esikohal trooninud Hiinat 13%-ga.
  • Nelk on vürts, mis koosneb nelgipuu kuivatatud õiepungadest. Vürtsiks mõeldud nelgipuu õiepungad korjatakse enne puhkemist, kui nad on punaka värvusega. Õienuppude kogumine on käsitsitöö, kõige väärtuslikumaks hinnatakse taime tipmistelt õisikutelt saadud pungi. Saaki kogutakse kaks korda aastas. Ühelt suurelt puult võib aastas saada 2–4 kilo õiepungi. Kõige rohkem nelgipuid kasvatab maailmas Indoneesia, kus toodetakse 98 700 tonni valmis nelgivürtsi aastas.

Loe veel

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare