“Kui kevadel on õnnestunud esimesed rohimised teha kahaneva Kuu ajal ja eriti just kaduneljapäeval, püsib aed tunduvalt kauem korras. Kui aga olen käinud vahepeal kasvava Kuu ajal peenraid torkimas, on rütm rikutud ja rohimise “rõõm” varsti jälle platsis. Eriti hästi ilmneb Kuu mõju vormilõikuste puhul. Kahaneva Kuu ajal pügatud puud-põõsad püsivad kauem korrektses vormis kui kasvava Kuu ajal tehtud lõikused,” räägib ta oma kogemustest.

Õnne Einer juhib MTÜd Tervendavad Aiad (www.tervendavad-aiad.ee). Eelmisel aastal alustati loengusarja “Looduse tervis ja inimene”, mille raames on räägitud muutustest kliimas ja atmosfääris, looduses üha sagedamini esinevatest mõistatuslikest nähtustest, on jagatud õpetusi, elamaks kooskõlas looduse rütmidega. Sel hooajal võeti luubi alla Kuu ja tema mõju.

“Oleme Kuu rolli kiires elutempos unustanud, ometi tegid meie esivanemad paljusid oma töid just tema liikumist jälgides,” räägib Õnne Einer. “Teati, kunas võtta maha majaehituseks sobivad palgid, millal teha vihtu, künda, külvata jne. Majad ja tööriistad pidasid tänu sellele vastu uskumatult kaua. Kui tahate oma tegemistes edukas olla ja kergema vaevaga hakkama saada, tasub kuutarkuse vastu huvi tunda!”

Tehke asju õigel ajal

Kuidas siis Kuu meid mõjutab ja igapäevaelus aidata saab?

Teekond üle taevakaare algab Kuu loomisega. Seda aega kutsutakse ka nähtamatu Kuu või musta Kuu perioodiks. Öö on siis kottpime. Alles pärast Kuu loomist ilmub taevasse õrn sirbike, mis vähehaaval hakkab suurenema.

Musta kuu ajal on energia madalseisus. Inimene on emotsionaalselt ja füüsiliselt ülitundlik ning väsib kiiresti. Väga raske on mingit uut tööd ette võtta. Nüüd tulebki olla rahulik, parim aeg on tegelda iseendaga.
Täiskuu ajal on looduse energia tipus ja on kõige viljakam periood.

Nii nagu Kuu paisub, tuleb juurde ka energiat. Asjad laabuvad iseenesest, ennast ei pea enam sundima. Nüüd on soodne aeg alustada uusi asju, käivitada projekte, sõlmida lepinguid, kohtuda uute inimestega. Loominguline tegevus muutub viljakamaks.

Kasvava kuu ajal külvake ja istutage taimi, millel tarbite maapealset osa ehk siis vilju ja lehti. Hea aeg on taimi ümber istutada. Nüüd tuleb lõigata juukseid, kui soovite nende kasvu ergutada, aga tasub teada, et ka habe kasvab pärast ajamist kiiremini tagasi ning depilatsiooni ei tasu selle kuufaasi ajal teha.

Kaks nädalat pärast Kuu loomist valgustab ta taevast kõige heledamalt. Kuu tõuseb kohe, kui päike on loojunud. Maksimaalne hiilgus kestab üks või kaks ööd, siis algab kahanemine.

Täiskuust vanakuuni

Täiskuu ajal on meie energiatase tipus, suudame rohkem kui varem, on kõige viljakam periood, asjad õnnestuvad. Lapsed tormavad ringi, kassid lähevad pööraseks. Ülepingest võib tehnika rikki minna.

Kuu hakkab nüüd kahanema. Soodne aeg on anda ära seda, mida te oma ellu ei vaja: eemaldada soolatüükaid, hakata vabanema halbadest harjumustest jne. Ka müügiga on edukas tegelda just nüüd.

Kahaneva Kuu ajal pange kasvama need tarbetaimed, mis kasvatavad oma saagi maa alla (kartul, juurvili). Hea aeg on saagikoristuseks.

Kolm nädalat pärast Kuu loomist on temast alles jäänud viimane veerand ja algab vanakuu aeg. Kuu tõuseb nüüd hilja, alles keskööl, see-eest aga särab koiduni.

Vanakuu ajal on eriti lihtne asju lõpetada (nt lepinguid, suhteid) ja vabaneda sellest, mis ei edene. Soodne aeg on koristada ja hakata kaalu langetama (annan ära liigsed kilod).

Eriliselt sobiv päev ebameeldivast ja tarbetust vabanemiseks on kaduneljapäev (Kuu viimase veerandi loomisele järgnev neljapäev). Aias tasub rohida, lõigata hekke ja puid-põõsaid, pügada muru, tõrjuda kahjureid, hävitada tigusid ja sipelgaid.

Kuu mõju taimedele

Neil, kel tekkis sügavam huvi kuutarkuse vastu, tasub sirvida raamatut “Aiapidamine kuukalendri järgi” (Varrak 2010). Sealt leiab ka lihtsa kokkuvõtte, kuidas Kuu oma teekonnal taimi mõjutab.

  • Esimesel veerandil pärast Kuu loomist on looduses näha mõõdukat kasvu. Taimejõud pääsevad tasapisi liikvele ning tekib väljapoole suunatud aktiivsus.
  • Teist veerandit iseloomustab tugev kasv. Taime maapealse osa, eriti lehtede kasv vohab.
  • Kolmandal veerandil hoogustub juurte kasv. Kõik maa-alused taimeosad koguvad jõudu.
  • Kuu viimasele, neljandale veerandile on iseloomulik kasvujõu pidurdumine ning isegi seiskumine. Kogu energia on taimes kogunenud alumisse ossa ning tardub enne Kuu loomist peaaegu täielikult.