Veerand päevasest toidus sisalduvast köögiviljakogusest aga peaks laual olema toorena. Toortoitude maitsestamiseks sobivad hästi sidrun, laim ja apelsin, samuti ingver ja muskaat.

Pisikesed mahlased või kangideks lõigatud porgandid, lillkapsaõisikud, pastinaak, varsseller, peedid, kaalikad, mitut värvi paprikad, kurk – see on värvikirev vikerkaar vaagnal ja koos vürtsikate dipikastmetega lõikuskuu ainulaadne maiustus.

Aedviljaraguu

- 2–3 porgandit
- 2 naerist
- 3 salatisibulat
- 1 väike lillkapsas
- 2 küüslauguküünt
- 3 dl tükeldatud suhkruhernekaunu
- 1 peotäis spinatilehti
- 3 dl juurviljaleent
- 2 dl kohvikoort
- 2 sl nisujahu
- ½ tl jahvatatud musta pipart
- 1 dl riivjuustu
- soola
- hakitud maitserohelist

Lõigake puhastatud porgandid väikesteks tükkideks, naerid koorige ja lõigake kuubikuteks. Lillkapsas murdke väiksemateks osadeks, küüslauk ja sibulad hakkige peeneks. Valige keedupott, millesse kõik ained ära mahuvad ja kuumutage leem keemiseni, siis pange sellesse tükeldatud porgandid, naerid, lillkapsas, sibulad ja küüslauk.

Keetke tasasel tulel umbes 5 minutit, lisage hernekaunad ja ribadeks lõigatud spinat ning keetke veel 10 minutit. Jahu segage koorega, maitsestage pipraga ja segades valage peene joana raguusse. Keetke veel mõni minut siis lisage juust ja segage, et see sulaks.

Riivjuustu võite asendada sulatatud juustuga. Selle söögi võite ka hoopis juustuta valmistada. Sel juhul lisage enne söömist ohtralt maitserohelist.

Suvikõrvitsast pannkoogid

- 300 g riivitud suvikõrvitsat (kabatšokki)
- 4 muna
- ½ dl piima
- 1 dl jahu
- soola
- jahvatatud musta pipart
- rasvainet praadimiseks

Kloppige munad piimaga segi, lisage jahu, soola ja pipart ning majapidamispaberil tahendatud riivitud kabatšokiribad. Praadige rasvaines väiksemad koogid, mille juurde pakkuge maitsestatud hapukoort või jogurit. Eriti nauditavaks teevad roa sidrun ja õhukesed viilud soolalõhet.

Ahjus küpsetatud paprikasalat

- 3 punast paprikat
- 3 kollast paprikat
- 1–2 tl õli
- 250 g mozzarella’t või toorjuustu
- 3 keskmist tomatit
- 100 g röstitud päevalilleseemneid

Kaste

- ½ dl õli
- 2 tl teravat sinepit
- 1 tl 10% äädikat
- soola
- purustatud musta pipart

Poolitage paprikad, eemaldage seemned ja varreosa ning laduge ahjupannile, lõikekoht allapoole, peale piserdage õli. Küpsetage ahjus, kuni koorele tekivad mustjad laigukesed. Siis lükake paprikapooled pannilt kilekotti, sulgege kotisuu ja laske nii jahtuda.

Veel veidi leigetelt paprikatükkidelt eemaldage koor, viljaliha loputage jooksva vee all, nõrutage ja tükeldage. Lisage juustutükid ja kuubikuteks lõigatud tomatid. Segage kaste, valage salatile, peale puistake röstitud päevalilleseemneid.

Suvikõrvitsa-seenehautis

- 400–500 g suvikõrvitsat
- ½ l värskeid või kupatatud seeni
- 2 sibulat
- 2–3 küüslauguküünt
- 2 tl õli
- 5–6 hästi valminud tomatit
- ½ dl vett
- pisut tšillit
- ½ tl purustatud musta pipart
- ¾–1 tl soola
- 1 tl aed-liivateed
- 4 dl piima
- ½ dl nisujahu
- pisut riivitud muskaati
- 100 g sulatatud juustu
- 2 dl riivitud juustu

Koorige ja hakkige sibulad, tomatid lõigake kuubikuteks. Kuumutage väheses õlis sibul klaasjaks, lisage tükeldatud seened ja kuumutage, kuni seened eraldavad mahla. Siis lisage tomatikuubikud ja maitsestage. Kui segu tundub liiga kuiv, valage pannile pisut vett ja hautage kaane all umbes 10 minutit. Väiksemad kooritud suvikõrvitsad lõigake pikuti viiludeks.

Piimast, jahust ja juustust valmistage kaste. Pidevalt liigutades kuumutage piimaga segatud jahu, kui keema hakkab, lisage noaotsakaupa sulatatud juust ja maitsestage muskaadiga, lõpuks lisage kastmele pool riivitud juustukogusest.

Pool seene-tomatihautisest valage ahjuvormi, peale laduge suvikõrvitsa viilud, sellele valage uus kiht hautist, millele laduge jälle kõrvitsat. Lõpuks kallake peale juustukaste, riputage üle alleshoitud riivjuustuga ning küpsetage praeahjus umbes 30 minutit.

Sööge hautist röstsaia ja lehtsalatiga. Nõudlikumad võivad hautise kõrvale võtta keedetud kartulit ja praetud liha või kala.

Hautatud spinat

- ½ kg spinatit
- 1–1 ½ dl piima
- 3 muna
- 2 sl võid
- hakitud maitserohelist
- 1 dl röstitud maapähkleid
- soola

Keetke spinatit kergelt soolases vees 5–7 minutit. Nõrutage ja lõigake lehed ribadeks. Kui esineb vanemaid varreosi, eemaldage need.

Sulatage või ahjuvormis, pange spinatiribad vormi ja kuumutage spinatit aeg-ajalt segades. Kloppige munad piimaga läbi, maitsestage vähese soolaga ja valage pealt tasandatud spinatile. Küpsetage ahjus, kuni muna on hüübinud ja kergelt pruunika jumega. Soojale vormiroale puistake hakitud petersellilehti ja purustatud pähkleid.

Pannkoogid spargelkapsaga

- ½ kg spargelkapsast
- ½ l piima
- 1 kl jahu
- 1 sl võid
- 2 muna
- soola
- hakitud tilli
- rasvainet praadimiseks

Keetke spargelkapsas nõrgalt soola ja võiga maitsestatud vees, nõrutage, lõigake peenemateks tükkideks, lisage hakitud tilli. Valmistage jahust, piimast ja munadest tainas, maitsestage soolaga ja praadige suured õhukesed pannkoogid. Kapsas asetage koogile ja keerake kokku.

Kapsatäidisele võib lisada hautatud porgandit, seeni või singikuubikuid.


Lõhekala leemes

- ca 500 g lõhefileed
- 2 sibulat
- ½ l vett
- 1 tl sinepiseemneid
- 2 loorberilehte
- mõned rosmariinilehekesed
- 1 sl soola
- 5 tera vürtsi
- 6 tera valge pipart
- pisut tilli
- õige väheke tšillit


Koorige ja tükeldage sibulad, pange keedupotti, lisage maitseained ning ajage mõõdetud veekogusega keema. Keetke kaane all kuni 5 minutit. Lõhefilee asetage kindlalt suletavasse madalasse kuumuskindlasse nõusse, kuhu filee korralikult sisse mahub ja kallake keev leem peale. Sibulad ja tillioksad võivad leemesse jääda, peaasi et see kataks kala täielikult.

Seejärel sulgege nõu ja laske leemel jahtuda, siis pange nõu külmikusse ning hoidke nii 12 tundi. Lauale andke keedetud kartulite ja tillikastmega.

Tillikaste

- 1 sl sinepit
- ¾ dl valget veiniäädikat
- 1 dl oliiviõli
- 1 dl maitsestamata jogurtit
- 1 dl hakitud tilli
- pisut soola
- purustatud musta pipart

Segage sinep ja äädikas, siis kallake peene nirena juurde õli. Kogu aeg segage kastet, viimaks lisage jogurt, till ning maitsestage soola ja pipraga. Jätke natukeseks seisma, et maitsed jõuaksid omavahel seguneda.

Kitsejuustudipp

- 200 g pehmet kitsejuustu
- 2 dl maitsestamata jogurtit
- 1–2 sl vedelat mett

Segage kõik ained kokku ja kloppige või mikserit kasutades valmistage paks ühtlane kaste – dipp.

Tomatidipp

- 3 tomatit
- ½ rohelist paprikat
- 1 väike kurk
- 2 küüslauguküünt
- 2 sl oliiviõli
- 2 sl veiniäädikat
- 1 dl värskeid basiilikulehti

Lõigake tomatid, paprika ja kurk tükkideks, lisage muud ained ning köögikombaini või mikserit kasutades tehke paks ühtlane kaste. Laske maitsetel seguneda.

Pähklidipp

- 1–1 ½ dl maapähklivõiet (mitte magusat)
- 1 dl vett
- 2–3 sl riivitud ingverijuurt
- 1 sl sojakastet
- 2–3 sl sidrunimahla
- peterselli või koriandrit

Segage kõik ained mikseris ja laske natuke aega tõmmata.

Paprikadipp

- 1 väike punane sibul
- 2 punast paprikat
- 2 küüslauguküünt
- 2 sl riivitud parmesani
- 1 tl veiniäädikat
- ½ tl soola
- 1 tl õli

Jätke sibul ja küüslauk koorimata, paprikad poolitage ja eemaldage varreosa ning seemned. Asetage sibul, küüslauk ja paprika madalasse ahjuvormi, piserdage neile veidi õli ja katke vorm fooliumiga. Küpsetage hästi kuumas ahjus 10–15 minutit. Laske ahjust võetud küpsel köögiviljal vormis jahtuda, siis eemaldage koored ja mikserdage koos ülejäänud ainetega kastmeks. Hoidke laualeandmiseni külmas.

Roheline dipp

- 400 g kodujuustu või kohupiima
- 200 g hapukoort
- hakitud maitserohelist (tilli, koriandrit, murulauku jm)
- 1 tl suhkrut
- 1–2 pressitud küüslauguküünt
- jahvatatud musta pipart
- pisut soola

Hakkige maitseroheline hästi peeneks, teraline kodujuust suruge enne mikserdamist läbi sõela. Edasi tehke nagu eelmistes retseptides soovitatud.


Spinatidipp

- 1 ½ dl hapukoort
- 1 ½ dl majoneesi
- 100 g fetat
- 1 küüslauguküüs
- riivitud sidrunikoort
- 200 g aurutatud spinatit
- purustatud musta pipart

Valmistage köögikombainis dipp ja hoidke külmas. Spinat peab olema enne töötlemist täiesti kuivaks pigistatud.

Tuline dipp

- 400 g paksu hapukoort või maitsestamata jogurtit
- 2 dl tšilliketšupit
- 1 sl sidrunimahla
- 1 sl suhkrut
- 1 tl purustatud musta pipart
- 2 tl paprikapulbrit

Mikserdage kõik ained ning asetage natukeseks ajaks külma. Külmana on suud hõõguma panev maitse eriti elamuslik.