Meil tuntud tähkjas lavendel (Lavandula angustifolia Mill.) on Vahemere maades 80–150 cm kõrgune põõsas, meil kasvab ta 20–50 cm kõrguseks poolpõõsaks. Sinised õied moodustavad varre ladvaosas tiheda tähkja õisiku. Õitseb suve keskpaigast külmadeni.

Lavendel on meie oludes suhteliselt külmakindel, eriti kui leiate oma aias talle ideaalselt sobiva koha. Igaks juhuks soovitaks talveks siiski katta kuuseokstega, sest nii koguneb talvel taimele rohkem lund ja kevadel on oksad kaitseks päikese eest.

Lavendlit võib muidugi kasvatada ka üheaastasena, kuid sel juhul on saak väga väike ja jääb ära selle taime imeilusate õite nägemine. Nimelt ei jõua meie tingimustes esimesel aastal taim õitsema minna.

Lavendlile otsige kuiv, päikesepaisteline, tuulte eest varjatud kasvukoht. Muld peab olema lubjarikas ja kerge. Oma kogemustest tean, et sellele taimele meeldib meie kliimas kivine põld: mida rohkem kive, seda parem. Aga see on ka otse loomulik, sest kivid teevad mulla õhuliseks ja soojuse akumulaatorina on kivid võrratud!

Ühel kohal kasvab lavendel vähemalt 10 aastat, seepärast tuleb 5. aastal põõsast noorendada ja kevadel või augusti algul kaks kolmandikku tagasi lõigata. Igakevadine talvekahjustuste tagasilõikamine mõjub taimele hästi, paneb jõuliselt kasvama.