Lavendel kuivamas
Lavendliõitest valmistatud teesegu pruugitakse rahutuse ja unehäirete korral. Samuti võib seda lisada vanniveele, kus ta mõjub lõõgastavana. Lavendlisiirupit võib kasutada kuumade või külmade jookide magustamiseks. Lavendli õielehti (nii värskeid kui ka kuivatatud) võib lisada ka kukli- või küpsisetainasse. Samuti sobib kala ja kana maitsestamiseks. Kes otsib uusi maitseelamusi ja lavendlist lugu peab, võib proovida keeta lavendli-õunapüreed.

Retsept

- suur peotäis lavendliõisi

- 1 klaas vett

- 1 kg suhkrut (kogust võib suurendada või vähendada)

- 2 kg puhastatud hapukaid õunu

Pange lavendliõied potti, valage vesi peale ning laske segades aeglaselt keema tõusta. Seejärel tõstke pott tulelt ja jätke kaane alla jahtuma. Kurnake. Pange potti eelnevalt puhastatud õunad, laske keema ning lisage suhkur. Keetke, kuni õunad on pehmed. Kui soovite tõeliselt hõrku pühapäevamaiust, hõõruge segu läbi sõela, laske korraks keema ning pange seejärel purki.