Väärtusliku köögiviljana on põldube kasvatatud aastatuhandeid. Väärtuslikuks teeb põldoa tema suhteliselt suur kalorsus (100 g/340 kcal) ja kõrge proteiinisisaldus (kuivaines 25–34%), mida arvatakse olevat tublisti rohkem kui lihas ja kalas. Lisaks sisaldavad põldoad rohkesti mineraalaineid nagu mangaani, fosforit, magneesiumi, rauda, kaaliumi, kaltsiumi, tsinki. Rikkad on põldoad ka kiudainete ja vitamiinide poolest. Vitamiinidest leidub põldoas C-, B1-, B2-, B6- ja PP-vitamiini ning karotiini. 

Väärtusliku köögiviljana soovitatakse põldube süüa mitmete tervisehädade nagu spasmide, kõrge vererõhu ja isutuse korral. Ka soodustavad oad neerude, lümfisõlmede ja soolestiku talitlust. 

Enamasti kasutatakse toiduks valminud ja kuivatatud põldoa seemneid (teri), mis eelnevalt leotatakse ja seejärel keedetakse. Kuid suvel saab ka lihtsamalt: keetes piimküpsete seemnetega rohelisi kaunu. 

Eelnevalt pestud kaunad valada üle külma veega, nii et nad oleks kaetud. Keeduvette lisada jämedat soola, 1 kg kaunade kohta umbes 2-3 spl. Maitsestamiseks võib keeduvette lisada ka kimbukese tilli, intensiivsemat maitset saab, kui kasutada tillivarsi ja õisikuid. Keeta keskmisel kuumusel. Keetmisaeg (30-50 min) sõltub ubade küpsusastmest, mida vanemad on oad, seda pikem see on. Keetmisaeg on lõpule jõudnud, kui kaunad on oliivrohelist värvi ja seemned kaunas parajalt pehmenenud. Kui kaunu hoida peale keetmist mõne hetke soolases keeduvees, muutub ubade maitse paremaks. Seejärel kurnata ja süüa koheselt. 

Kuidas ja millega süüa, sõltub maitse-eelistustest. 

Põldube võib süüa neid kaunadest puhastades kohe ja kuumalt, rüübates kõrvale vaid külma piima (meesperele on meeltmööda rüübata ubade kõrvale külma õlut). Kaunadest vabastatud ube võib segada ka taluvõi, hapukoore või majoneesiga, maitsestamiseks sobivad näiteks till, salvei või köömned. 

Mõnusat põldubade suvist maitset saab pruukida ka talvel. Selleks tuleb keedetud põldoad maha jahutada, puhastada kaunadest ja plastkarpidesse pakituna panna sügavkülma. Sügavkülmutatud põldube on hea kasutada hiljem nii toiduvalmistamisel kui niisama näksimiseks.