Liigub saba püsti ja hüpates

 (1)
VALDUR VACHT

Märtsi keskpaigast algab musträstaste saabumine, mis kestab aprilli alguseni. Osa musträstaid ka talvituvad meil.

Musträstas elab varjatult ja puutub vähe silma, ta tegutseb põõsastes ja maas. Tema liikumine on omapärane, maapinnal kulgeb ta hüpates või kiiresti joostes, tihti peatub ja ajab saba püsti. Lend on musträstal madal ja lühike. Erutuse korral lendab lõikava kisaga varju.

Vaatamata musträsta märkamatule elutegevusele jääb kõrva tema laul. Talve lõppedes on isase musträsta lauluviis keerukas ja kaunis. Külmade ilmadega talle laulda ei meeldi, mahe ja niiske ilm aga soodustab laulurepertuaari valikut. Lauldes istub ta tavaliselt puu ladvas, vahel laulab ka lennul. Lauluperiood kestab aprillist juulini.

Pesapunumine

Musträstas rajab pesa maapinnale või madalale kännutüükale tihnikus või põõsas. Ta eelistab igihaljaid või okkalisi taimi, näiteks astelpaju, luuderohtu, viirpuud, kuslapuud ja toomingat. Emane lind ehitab rohust ja teistest taimedest kausja pesa, mille kindlustab muda ja mudaste lehtedega.

Harilikult püsivad paarid koos kuni ühe poole surmani. Juhul kui pesitsemine ebaõnnestub läheb 20% paaridest lahku. Ehkki musträstas on sotsiaalselt monogaamne, näitab üks uuring, et 17% musträstatibudest on sündinud väljaspool "abielu".

Tutvu Internetis Eesti Ornitoloogiaühingu aialinnupäeviku juhendiga ja asu soovi korral seda täitma.

 

Konkursil "Eesti kauneim maakodu 2017" osalemiseks täida järgnevad väljad:

Kontaktid:

Maakodu


Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare