Laussööma ja rohke musta väljaheitega täidetud sibulalehed näitavad, et pahategijaks olid köögivilja- või põlluöölase röövikud.

Sibulakoi söömapilt on märksa tagasihoidlikum. Tema röövikute kahjustusel on lehtede välispinnal algul heledad kitsad viirud ja kitsad piklikud valkjad laigud. Lehtede välispind on algul terve – akensööm (vt Targu Talita nr 31, 30 juuli 2009).

Köögiviljaöölane (Lacanobia oleracea) on meil võrdlemisi sagedane, kuid sibulal esineb harva. Tema röövikud toituvad tavaliselt paljudel teistel köögiviljadel, samuti kartulil jt põllukultuuridel (kokku 40 kultuurtaimel). Noored röövikud on rohekad, heleda triibuga külgedel. Täiskasvanud isendid on ca 30 mm pikad roosakaspruunist kuni hallikaspruunini, külgedel helekollane vööt.

Mitmete köögiviljade ja kartuli sagedane kahjustaja on ka põlluöölane (Agrotis exclamationis). Tema täiskasvanud röövikud on kuni 40 mm pikkused, rohekad kuni sinakashallid.

Mõlema öölaseliigi liblikad ilmuvad mullas talvitunud nukkudest juuni lõpul või juuli algul. Õhtuhämaruses lendlevad liblikad munevad taimede lehtedele, põlluöölane mõnikord ka toidutaime lähedale mullapinnale.

Munemisperiood võib kesta kuu või veel kauem. Koorunud röövikud söövad lehtedesse algul suuri auke, hiljem hävitavad lehekoe peaaegu täielikult.

Paharetid uuristavad ka köögiviljajuurikatesse, tomativiljadesse ja kartulimugulatesse suuri õõnsusi. Nende röövikute söömaperiood võib kesta kuni 3 nädalat.

Peale kahe eelnimetatud öölaseliigi kahjustavad ka varreöölase (Hydraecia micacea) röövikud kartulit, mitmeid köögivilju ja mahlakate vartega taimi. Taimede vartes kaevanduvad röövikud on täiskasvanult 40–45 mm pikad ja pruunikaspunased, kel keset selga pruunikas joon.

Öölaseliblikate peletamiseks pange taimede vahele sõnajalalehti, pritsige taimi korduvalt 3–5 päeva tagant tõrjevahendiga Neko. Samuti võite kasutada pritsimiseks soolikarohu- või koirohuleotist. Leotistele lisage nende paremaks kleepumiseks pastat RS (20 ml/10 l).

Esimese kahjustusilmingu korral pritsige sibulat NeemAzal-T/S-iga (40–50 ml) 5–7 päevaste vahedega.

Öölaseröövikuid saate püüda mürkhõrgutisega. Selleks segage 200 g nisukliisid ja 20 g suhkrut 1 klaasi vee kohta ja lisage veel mõni tilk Fastac 50 või Karate Zeoni. See kogus on mõeldud 100 m²-le. Raputage segu hilisõhtul niiskele maapinnale taimede vahele.

Kaevake köögiviljamaa sügisel mitu korda läbi ja hävitage nähtavale tulnud röövikud ja 1–2 cm pikkused pruunikad nukud. Põlluöölase nukud on läikivpruunid. Kõige tähtsam – hoidke köögiviljamaa umbrohupuhas, sest noorte põlluöölase röövikute meelisroaks on malts ja vesihein.