Vastab Maaülikooli Mullateaduse ja agrokeemia osakonna lektor AVO TOOMSOO -

Puutuhk sobib ideaalselt happeliste muldade lupjamiseks. Kuna ta sisaldab lisaks neutraliseerivatele ühenditele märkimisväärses koguses kaaliumi ja fosforit ning veidi teisigi makro- ja mikroelemente, siis võib teda hinnata ka kui mitmekülgset väetist. Puutuhk on kiiretoimeline ja sobib peaaegu kõigile kultuuridele välja arvatud happelisi muldi eelistavatele (rododendron jt.).

Head efekti annab puutuha kasutamine luuviljalistel. Väheviljakale happelisele mullale võiks puutuhka esmakordselt anda maksimaalselt kuni 250 g ja edaspidi igal aastal umbes 100 g ruutmeetri kohta. Suuremate koguste kasutamisel ei suuda taimed väärtuslikku kaaliumi efektiivselt ära kasutada. Sama hästi sobib puutuhk ka komposti hulka segamiseks, kus viimane loob neutraalse keskkonna ja kiirendab seeläbi kompostimise protsessi.

Puutuhk sobib ka mitmete haiguste tõrjeks. Väga hea on puutuhka kasutada nii roosidel kui ka karusmarjadel jahukaste tõrjeks. Taimede vahele mullapinnale raputatud tuhk takistab ka lehetäide ja paljude teiste kahjurite levikut. Köögiviljaaias sobib puutuhk porgandi kahjurite tõrjeks. Tõhusaks abivahendiks on puutuhk ka tigude tõrjel.