Vastab Farm Plant Eesti nõustaja Tiiu Annuk -

Ilmselt on alpikanni kahjustamas ripslased. Ripslased on väikesed, silindrilised putukad kuni 3-4 mm pikkused. Sõltuvalt liigist on nad väga varieeruva kehavärviga. Vastsed meenutavad täiskasvanut, kuid neil puuduvad tiivad ning on tavaliselt heledamad. Vastsed ja valmikud enamikul liikidel toituvad taimedest, armastavad eriti õisi ja pungi. Ripslased tekitavad otsest kahju imedes taime lehti, pungi, õisi. Kahjustades tekitavad iseloomulikku hõbedast marmormustrit ja mõningast lehtede moondumist. Areng munast valmikuni kestab temperatuuril +20° C umbes kuu aega.

Ripslaste kahjustusi toataimedel on tihti seostatud kehvade kasvutingimustega nagu ülekastmine ja ülekuumenemine.

Kui otsustate kasutada keemilisi putukatõrje vahendeid (insektitsiide), tuleks alustada pritsimist niipea kui olete märganud esimesi ripslaste kahjustuse tunnuseid ja kui kahjustus süveneb tuleb korrata pritsimist umbes 2 või 3 nädala pärast.

Arvestada tuleb, et mõned liigid aga alluvad väga raskelt keemilisele tõrjele nt nagu Kalifornia ripslane. Võib kasutada nii kontaktseid (Confidor, Decis Mega jt) kui süsteemseid Actara 25 WG) pestitsiide, samuti võib kasutada looduslikke taimekaitsevahendid nagu nt tõrjevahend Neko ja NeemAzal-T/S. Efektiivsuse poolest on kindlasti parem Actara 25 WG.

Kui aga ei soovita kasutada taimekaitsevahendeid ning et vältida teiste kodus olevate taimede nakatumist pahalasega, oleks ehk mõistlikum kahjustunud taim ära visata. Alpikannid pole ju teab mis hinnalised taimed.