Haigestuvad üksnes talvekahjustusest, mehaanilistest vigastustest või toitumishäiretest nõrgestatud puud.

Sagedamini võib hõbelehisust märgata pärast pakaselist talve teisel või kolmandal aastal. Haigusele vastuvõtlikumad on õunapuu suvisordid.

Seda tõbe esineb ka teistel viljapuudel, aga kõige sagedamini ploomipuudel, samuti paljudel lehtpuudel ja põõsastel.

Esmased haigustunnused ilmnevad suve keskel mõnel üksikul, tavaliselt alumisel oksal ja süvenevad sügiseks. Lehestik muutub puul tervikuna hõbedaseks alles järgmisel aastal. Lehed jäävad väikeseks. Kolmandal aastal ilmuvad lehtedele surnud koe laigud. Lehed kuivavad ja varisevad.

Puu ei kanna või on õunad väikesed ja varisevad. Tõbise puu vanemate okste puidus on pikilõikes näha tumepruune vööndeid. Oksad kuivavad. Surnud puidul arenevad seene nahkjad violetjad või hallikaspruunid lamedad kuni 6cm läbimõõduga viljakehad.

Haiguse algusest kuni puu täieliku hävimiseni kulub 3–5 aastat. Seene viljakehadel moodustuvad kand-eosed, mis tuulega levivad teistele puudele. Haigusetekitaja seeneniidistik tungib puusse külmahaavandite ja suuremate ravitsemata lõikepindade kaudu.

Puiduosa juhtsoontes arenedes ummistab seeneniidistik neid ja eraldub toksiine. Lehtedesse jõudes põhjustavad mürgid epidermi eraldumise lehe sammaskoest. Eraldunud kudede vahele tunginud õhk muudab lehed hõbedaseks.

Olgu märgitud, et mõnikord võivad lehed muutuda hõbedaseks ka üksnes füsioloogilistel põhjustel, näiteks toitumishäirete korral.

Mittenakkuslik hõbelehisus ilmneb korraga kogu puu lehestikul ning oksa lõhkilõikamisel näeme, et selle puiduosa on terve.

Hõbelehisuse tõrjeks lõigake hõbedaste lehtedega oksad välja, haarates kaasa 15–20 cm terve puiduga oksaosa. Lõigatud oksad põletage kindlasti ära.

Väetage õunapuid mikroelemente sisaldava mineraalse täisväetisega, aga kuival ajal kastke korduvalt.

Vältige puude mehaanilist vigastamist ja talvekahjustusi. Haavade avastamisel ravige neid õigeaegselt.

Kõik suuremad haavad katke aiavahaga. Raskelt haigestunud puu juurige tingimata välja ja põletage kohe, enne kui tekivad seene viljakehad.