Tõenäoliselt on kaktuste värvimuutuses ja närbumises süüdi juuretäid.

Valkjad vahaja kirmega kaetud 2–3 mm suurused putukad – kaktuse juuretäid (Rhizoecus cacticans) ja mõned teised liigid tegutsevad taimejuurtel ja juurekaelal.

Kahjurid imevad taimemahla, selle tagajärjel kaktuse kasv algul kängub. Peagi kaotab taim normaalse rohelise läike – koor muutub hallikaks. Tugeva kahjustuse korral kogu kaktus pehmeneb, kortsub ja närbub.

Paharettide suure arvukuse puhul kattuvad pinnalähedased juured valkja kirmega. Ka mullapind võib olla valkja varjundiga. Kahjureid võib märgata kõige enam poti seina ääres, kus nad moodustavad terveid kolooniaid. Vastsed arenevad emaisendite eritatavas vahataolises eritises, muutuvad kiiresti liikuvaks ja sisenevad mulda. Kaktuse kastmisel siirduvad nad sageli kuivema mullaga naabertaimedele.

Juuretäide teised peremeestaimed on palm, lehtliilia, pelargoon, varjukannike, jõulutäht, priimula ja mitmed turdlehed. Köögiviljadest meeldivad juuretäidele hästi peasalat ja endiivia.

Kahjurite tõrjeks hoidke kaktusepotti 10 minutit 53° vees. Kui veetemperatuur on 50°, hoidke kauem – 15 minutit, aga nii, et vesi ulatuks taime juurekaelani. Selleks et vesi ei jahtuks ruttu, olgu veenõu parajalt suur. Seejärel laske potti 12–24 tundi rippasendis kuivada.

Kahjurite väikesel arvukusel saab abi Nekost või soolikarohuteega korduvast kastmisest, samuti kaktusepoti veega läbi pesemisest ja asustatud juurte ära lõikamisest ning istutamisest uude mulda.

Kurjamite rohkusel kastke kaktust Actara 25 WGga (1–2 g/10 l). Enne seda kastke aga aegsasti veega, et taimel oleks kõrge turgor.

Peale selle võib kaktuse halliks muutumist ja närbumist põhjustada Fusarium’i seente nakkus.

Sel juhul on taime juurekael pehmenenud, kuivab hiljem kokku, juured on pehkinud. Siis on juurekaela ristlõikes näha pruunistunud juhtsoonte ring.

Seda tõbe saab vältida liigse mulla- ja õhuniiskuse ärahoidmisega ning kasvatamisega talvel küllaldaselt valges, kuid jahedas ruumis.

Haiguse ilmnemisel kastke kaktust Switch 62,5 Wga (15–20 g/10 l).