Pildil on õige kummalise välimusega liiliataim. Siin on tegu taimevarre väärarenguga ehk fastsiatsiooniga. See seisneb kasvukuhiku ebatavalises laienemises ja vastavalt sellele varre kasvu laiuti vohamises. Taimevarre väärarenditest on see üldse kõige sagedasem.

Eristatakse radiaalset ja lineaalset fastsiatsiooni. Neist esimese puhul laieneb vars ümberringi lehterjalt, varre tipus asuvate õisikute ja õite arv mitmekordistub ning õied kasvavad omavahel kokku. Lineaalse fastsiatsiooni puhul muutub vars linditaoliselt lamedaks, näiteks kõrvitsa vars võib muutuda isegi 35 cm laiuseks.

Looduslike liikide puhul täheldatakse juhuslikku fastsiatsiooni, mida võivad põhjustada kasvukuhiku vigastused taimekahjurite poolt, viirus- ja bakterhaigused. Sagedamini esineb seda lepal, saarel ja leedril.

Kultuurtaimedel (aedmaasikas, kapsa vormid, mais, ilutaimedest mätashari) on fastsiatsiooni kasutatud aretuses – tulemuseks on kõrge saagikusega ja omapärase morfoloogiaga sordid. Fastsiatsiooni saab esile kutsuda rohke väetamisega, kiiritusega ja tõusmetippude kõrvaldamisega.
Liiliaid ohustab hahkhallitus
Väino Pallum
Kõige levinum ja ohtlikum haigus liiliatel on hahkhallitus (Botrytis elliptica), mille puhul tekivad lehtedele algul heledad, hiljem hallikaspruunid laigud.

Tumedamaid pruune laike võib aga ka põhjustada liiliarooste (Uromyces lilii), mille puhul on lehtedel ja vartel esialgu väikesed kahvatud pruunika ümbrusega laigud. Aja jooksul need suurenevad ja muutuvad kollakaspruuniks.

Nendes kohtades tekivad lehel kattekoe all kollakad suvieospadjandid ja sügisel mustad talieospadjandid. Viimastes arenevad talieosed nakatavad kevadel noori taimi. Nakatunud lehtede assimilatsioonipind väheneb ja liilia kasv pidurdub.

Haigusest jagusaamiseks tuleb esimesed haigestunud lehed koheselt kõrvaldada ja põletada, tugevasti nakatunud taim hävitada. Sügisel vaadake kõik taimed hoolega üle, koguge kõik taimejäänused kokku ja põletage.

Haigusest jagusaamiseks kasutage haigustõrjepreparaate, järgides pakendil olevaid juhiseid ning üldisi taimekaitsetööde ohutusnõudeid.