Kookosmulda müüakse aianduskauplustes kokkupressitud kuivade brikettidena. Et sellisest briketist külvideks ja istutuseks sobivat mulda saada, tuleb seda toasoojas vees leotada. Ühele kokkupressitud briketile (1 liiter) kulub 4 liitrit vett, millest saadakse umbes 7 liitrit kookosmulda, seega on selle toote väga oluline pluss kompaktsus. Liitrine kookosmulla brikett kaalub piisavalt vähe ja on nii väikeste mõõtmetega, et selle võib vajadusel kas või käekotti pista.

Lisaks on kookosmuld täielikult kahjuri ja haigusvaba: selle mullaga ei ole isegi lootust oma taimedele mõnda kahjurit saada või umbrohuseemneid aeda tuua. Samuti on selle pH neutraalne ja kookosmulda ei pea lupjama, nagu tavalist turvast.

Kookosmuld ei ole turvas, kuigi seda ekslikult tihti nõnda nimetatakse. Kookosmulla omadused on tegelikult turba omadest peajagu üle. Kookossubstraat suudab oluliselt paremini imada niiskust ja seda ka endast välja anda. Lisaks on see kergema ning õhulisema tekstuuriga, lastes taimejuurtel vabamalt kasvada. Kookosmuld ei vaju kokku, juured saavad piisavalt õhku, liigne vesi valgub aga välja. Lisaks külvide tegemisele ja pikeerimisele võib kookosmulda edukalt kasutada ka amplites, rõdukastides ja köögiviljapeenras või kasvuhoones.

Kookossubstraadil kasvatatakse tavaliselt köögiviljakultuure (tomat, kurk, paprika, baklažaan jt.). Lilletaimedest kasvatatakse hooajaliselt õitsevaid potitaimi, lõikelilli (nelk, roos, gerbera, krüsanteem, ajatus-sibullilled, lehtdekoratiivsed taimed, puitunud taimed, tünnitaimed). Levinumaks marjakultuuriks, mida kasvatatakse kookos-substraadil on maasikad.

Lisaks paljudele plussidele on kõnealusel kasvusubstraadil ka väike miinus - nimelt toitainete vaegus, kuid see on ka tavalise külviturbaga nii. Tärganud noortaimi tuleks ikka igal juhul juba paari nädala pärast sobiliku väetislahusega kastma hakata. Siis on nad igati tublimad ja ei kipu ka liigselt venima.

Kookosmuld
Jaga
Kommentaarid