Millest ja milliseid kujukesi aeda valida sõltub, nagu öeldud maitse-eelistustest, aga ka aia asukohast ning selle suurusest. Kui aed on pisike, tundub mõni hiigalslik kuju võõrkehana. Suures aias jääb aga mõne väikese kujukese olemasolu suisa märkamatuks. Märkamatuks jäävad ka kaunid aiakujud, mis on halvasti eksponeeritud. 

Aianduskeskused pakuvad enamasti valmiskujusid ega jäta palju ruumi fantaasiale. Ning üsna kindel võib olla, et just samasugune kujuke võib teid tervitada näiteks naabri, mõne tuttava või sugulase aias. Tellimuse peale valmistatud või ise meisterdatud kujuke on aga ainueksemplar ning samasugust ei leia naabri aiast kohe kindlasti mitte. 

Juhuslik kuju mõjub võõristavalt, aga kui kujuga käib kaasas mõni legend, ning teda toetab ümbritsev keskkond, muutub elutu kuju justkui elavaks. Lustakas, rõõmsa olemisega aiakuju toob muige suule nii pererahvale kui külalistele. 

Materjale, millest aiakujusid valmistatakse on palju, alates odavast plastmassist kuni loodusliku puiduni.

vares
Metallist kujud ja skulptuurid on võrdlemisi ilmastikukindlad, eriti veel, kui nad on metallikaitsevärviga üle värvitud. Metallist kujusid võib osta aianduskeskustest, aga silmapaistva taiese saab meisterdada ka ise, kui vaid fantaasial lennata lastes kasutada ära nt vanarauda.

Kaunid ja ilmastikukindlaina kestavad kaua mitmesugused kivist ja betoonist skulptuurid. Kuigi nende sobitamine koduaeda nõuab omajagu head maitsemeelt, on nad nägusad kaunis murus või veesilmade ääres. Miinuseks ehk asjaolu, et mõnele võivad kivist skulptuurid meenutada surnuaeda.

aiapäkapikk
Savist päkapikud on hästi populaarsed Lõuna-Euroopas, kus terved aiad on neid täis pikitud. Pisitasa liigub päkapikutrend ka meie aedadesse. Kuigi nad mõjuvad omajagu lapsikult, on nad aeda kenasti sobitatult üsna toredad.
Müügilt leiab ka üsna suure valiku odavaid plastmassist aiakujusid. Nad on kerged, odavad ja võrdlemisi maitsetud, sobides pigem teatrilavale kui koduaeda kaunistama.
aiakaunistus
Looduslähedasse ja veidi metsikusse aeda passivad hästi mitmesugused puuskulptuurid. Lihtsama puusliku saab ka kodus ise valmis meisterdada, peenema joonega ning oskust nõudva taiese valmistamisel tuleks aga meistrimehe poole pöörduda. Üsna põneva valiku puuskulptuure leiab mitmesugustelt laatadelt ja messidelt.