Kui mädarõikajuurt on hoitud keldris liiva sees, jätke see enne riivimist terveks ööks külma vette – siis on kergem riivida.

Jämedaid juuri võite hoida sügavkülmikus. Nii saate neid ilma üles sulatamata otsast mitu korda riivida.

Väike kogus mädarõigast toidukorras parandab söögiisu ja turgutab tervist. Kuid ülihappesuse suhtes tundlikud ning seede- ja erituselundite ägedate põletike all kannatajad peaksid olema ettevaatlikud, kuna mädarõikal on ärritav toime. Tänu oma koostisainetele on see mitmeaastane köögivili või maitsetaim tõhus vahend nohu ja külmetushaiguste puhul. Samuti on mädarõika mahl veega lahjendatult hea suuõõnehaavandite ja igemepõletiku arstim.

Ravi eesmärgil võtke 1 tl riivitud mädarõigast ja 1 tl mett 3–4 korda päevas, parem enne sööki.

Prae, salati või kastme lisandina on mädarõigas talvel parim.

Hapukoorekaste mädarõikaga

- 100 g hapukoort
- 2 keskmist õuna
- 2–3 sl riivitud mädarõigast
- soola
- suhkrut

Riivige õunad jämedama, mädarõigas peenema riiviga. Segage kõik ained kokku, laske 15–20 minutit seista. Kaste tarvitage ära kahe päeva jooksul.

Õuna-mädarõikakaste

- 500 g õunu või õunapüreed
- 250 g mädarõigast
- 2 kõvaks keedetud munakollast
- 5 sl õli
- 1 dl valget kuiva veini
- 100 g suhkrut
- soola
- 3 sl sinepit
- 1 sibul

Koorige õunad, lõigake neljaks, eemaldage seemnekambrid, keetke väheses vees ja püreestage. Mädarõigas riivige, sibul hakkige hästi peeneks, munakollane suruge läbi sõela. Segage kõik õunapüreega, lisage õli, vein ja ülejäänud maitseained ning hõõruge ühtlaselt läbi. Seda kastet võite külmkapis säilitada nädal aega.

Peedi-rõika toorsalat

- 1 keskmine peet
- 2 haput õuna
- 1 väike sibul
- 1–2 tl riivitud mädarõigast
- ½ tl jahvatatud köömneid
- soola
- 100 g hapukoort või maitsestamata jogurtit

Koorige-riivige peet ja õunad, sibul peenestage. Segage kõik maitsestatud hapukoorega ühtlaselt läbi. Tarvitage ära valmistamise päeval.