Selle kuu põhiline tegevus on möödunud talve kirumine. Niisugust talve, mis oli, ei mäletagi. Kord sadas vihma, kord lund ja ikka liiga palju. Siis jälle oli aia jaoks liiga soe ja siis tuli liiga suur pakane. Kui ära kirutud, võib asuda ka aiatööde kallale.

Õunapuu ootab lõikajat

Rõõm on vaadata üle aia, kui halvasti on lõigatud naabrite viljapuud ja kuidas lamasklevad mööda maad nende marjapõõsad. Kui külma on alla 7°, saab lõigata viljapuid.

Ilusate õunte saamiseks peab võra olema küllaltki hõre, et valgust ja toitu jätkuks ka võra sees olevatele viljadele. Öeldakse, et võra peab olema nii hõre, et saaks mütsi läbi visata. Eks see oleneb ka mütsist!

Sageli näeb aedades viltuseid puid. Kui nad on veel noored, tuleks kõverikud tugede abil sirgu tõmmata, sest ainult sirgele tüvele saab kujundada kena võra.

Välja tuleb lõigata ristuvad oksad ja “ragulkad” – oksad, mis väljuvad tüvest teravnurga all. Juba istikut ostes vaadake, et põhioksad oleks nürinurkade all. Siis on hiljem lihtsam võra kujundada. Kui teravnurga all olevad põhioksad kasvavad ja tüvi jämeneb, tekib ühel päeval tüve ja põhioksa vahele pragu, siis lõhe ning lõpuks oks murdub. Eriti kui seal on peal ohtrasti vilju.

Marjapõõsad lõigake nii, et nad tugesid ei vajaks. Ajast ja arust on kastid põõsate ümber. Need on koledad ja segavad ümbruse korrashoidu. Praktilisem on ära lõigata lamanduvad ja liiga maalähedased oksad, siis hoiab põõsas end ise püsti.

Neid ilupõõsaid, mis kevadel õitsevad – forsüütiad, ebaküdooniad, tuhkur ja nipponi enelas, mandlipuud, viirpuude täidisõielised sordid, sireli tüvivormid – kujundage pärast õitsemist. Muidu lõikate koos okstega maha ka õiepungad.

Külviaeg on alanud

Kuu algul pole veel hilja külvata pika kasvuajaga paprika ja juurseller, kuu lõpupoole on paras panna mulda tomatiseeme ja porrulauk. Püsilillede puhul vaadake pakendilt, ehk tahavad nad jahedas idaneda.

Jahedas idanejaid hoidke nädal-kaks soojas ruumis, siis pange paariks kuuks külmkappi. See on nagu jaheda talve eest, kus nad ootavad kevadet ehk külmkapist välja tõstmist.

Hakake ümber istutama toataimi. Kärbitud vartest tehke pistikuid. Ka krüsanteemist võib praegu teha pistikuid.

Jahedas talvitunud inglitrompet tooge soojemasse ruumi, istutage ümber ja hakake kastma. Ta on kohutav söödik ja joodik. Aeda viimiseni ärge taime eriti väetage, sest ta võib liiga välja venida.

* * *

Kui lõikamine, tükeldamine ja jagamine ära tüütab, siis võib mõnikord veel viimatist talve kiruda. Aga ega selleks enam palju aega pole, iga päevaga tuleb kevad lähemale. Linnud laulavad, peenarde vahel saab paberlaevukesi ujutada.

Ja loomulikult tuleb ikka hoida silm peal naabrite tegevusel.