* Kindlasti tasuks enne lõikama asumist meelde tuletada, kus kasvasid kevadel õitsevad puud-põõsad, nagu mandlipuud, sirelid, forsüütiad, ebaküdooniad, viirpuude täidisõielised sordid, sest nende lõikamisaeg saabub alles siis kui nad õitsenud on. Vastupidiselt toimides võib õieilu nägemata jääda.

* Samuti pole kevad nende puude lõikamiseks, kel on tugev kevadine mahlajooks nagu kask ja vaher, aga ka aktiniidia ja viinapuu lõikamisega tasuks oodata.

* Kuna vahtramahl hakkab enne liikuma kui kasemahl, sobib märts (täpne aeg sõltub ilmast) magusa ja kosutava vahtramahla kogumiseks.

* Päris iga ilm puude-põõsaste lõikamiseks ei sobi. Külma peaks olema vähem, kui -7º C ning hea, kui oleks kuiv ja päikesepaisteline ilm.

* Marjapõõsaist tasuks eemaldada haiged, lamanduvad ja vastu maad olevad oksad, ära tuleks oksad lõigata ikka võimalikult maapinna lähedalt.

* Vaarikatelt eemaldada võimalikult maapinna lähedalt lõigates eelmisel aastal vilja kandnud oksad, samuti lõigata välja väga peenikesed, haigustunnustega ja murdunud oksad.

* Viljapuudel eemaldada ristuvad oksad ja haigustunnustega oksad. Hõre võra laseb paremini läbi valgust.

* Kevadkahjustuste vältimiseks tuleks igihaljaid okaspuid ja rodosid kaitsta varjutamisega.

* Lume sulamise aegu jälgida, et lumesulamisvesi peenardele liiga ei teeks, vajadusel tuleks vesi väikeste kraavikestega eemale juhtida.

* Lillepeenardele võib kahju teha ka jääkoorik, mis varakevadiste tujukate ilmadega on sage tekkima, abi on, kui seda rehaga ettevaatlikult purustada.

* Suurte hangede kiiremaks sulamiseks võib neisse labidaga lõhesid sisse toksida või õrnalt puutuhaga puuderdada, lõhed aitavad hangedel kiiremini sulada, tuhast tumenenud lumi neelab aga rohkem päikest.

* Väga varakult sulav lumi jätab maapinna paljaks, ning kiiresti ülessulav maapind kergitab noori ja väheldaste juurtega taimi. Kahjusid aitab vähendada, kui vajutada püsililled ettevaatlikult tagasi mulda. Varakult lumest lagedaks jäänud peenardele asetatud kuuseoksad kaitsevad püsililli tujukate ilmade eest.