"Üks kolleegidest proovis oma tomatitega midagi taolist eelmisel aastal, ent tema sõnade kohaselt silmaga nähtav mõju puudus," sõnab Veiko Kastanje.

Kuidas valmistada tomatitaimedele kasulik lahus:
  • Valage kolmeliitrisesse purki 2,6-2,7 liitrit kraanivett (võimalikult kloorivaba), lastes sellel mõnda aega seista.

  • Lisage veele segu 100 grammist soojast veest, pärmist ja poolest klaasist suhkrust.

  • Katke purk marliga, hoidke soojas ning raputage aeg-ajalt. Lahus on valmis, kui käärimine on läbi.

  • Lahjendage valmis segu 10 liitrises vees, kastes sellega igat tomatipõõsast kuni 1 liitri suuruse kogusega.

  • Kindlasti aitavad tomatite heale kasvule kaasa ka kompost ja multšimine, misjärel tomatitaimed kasvavad tugevad ja terved. Neid ei tule naljalt kimbutama ka seenhaigused.

Kasulikud toitained

Mükoloog Veiko Kastanje ütleb, et sisuliselt on tegu pärmi ja väga nõrga alkoholi lahusega, mis võiks mingil määral aktiveerida mulla mikroorganisme, soodustades ühtede ja pidurdades teiste arengut. Samuti sisaldavad surnud pärmirakud palju kasulikke toitaineid.

Pärmivabrikute jäätmeid on varemgi väetisena kasutatud, mõned teadusartiklidki on käsitlenud pärmide kasutamist bioloogilise väetisena.

"Mõnedel andmetel võivad pärmseente rakud taimejuurtega (eeskätt kaheiduleheliste taimede juurtega) sümbioosi astuda, mis mõjub juurestiku ja taime arengule väga positiivselt," märgib Veiko.

Teadur Ingrid Benderil ei ole sellise vahendi kasutamise kogemusi. Pärmi käärimisel suhkruga tekib alkohol.

"Kui sellist lahust mullas kasvatatavate tomatite puhul kasutada, siis võibolla hakkavad käärimisest allesjäänud pärmirakud kuidagi mullaorganisme mõjutama. Aga seda mehhanismi ma ei tunne," jääb teadur konkreetseks.

Kasvavatele tomati- ja teistele taimedele sobib hästi merevetikaekstrakt. Ekstraktiga võib turgutada ka väiksemate taimehakatiste kasvu, hea on seda lisada kolme pärislehega taimedele.

Ekstrakti võib juba kasutada ka külvamisel, see suurendab taimede idanevust ja juurte arengut.

Jagage meiega, millega olete oma tomateid väetanud ning kas olete kasutanud ka pärmi ja nõrga alkoholi lahust.

Jaga
Kommentaarid