Mida hakata peale kõrvitsaga?

Foto: Pixabay.com

Sügisene kõrvitsasaak sai mõni aeg tagasi kenasti tuppa toodud ja kappide otsa paigutatud. Nüüd on aeg need hiiglased sealt tasapisi alla veeretada ning tõsiselt mõelda, mida nendega peale hakata. Seda hoolt ja rõõmu, mis nende kasvatamisest sündis ei saa ju ometi raisku lasta!

Olenevalt sordist ja säilitamistingimustest saab kõrvitsaid värskena hoida kuni pool aastat – harva ka kauem. Sobivaim temperatuur säilitamiseks on umbes + 13 kraadi ja õhuniiskus alla 70%. Säilitamiseks ei sobi tugeva temperatuurikõikumisega koht ega küttekehade ümbrus.

Kõrvits on äärmiselt tervislik: temas on üsna palju pektiini, mis seob organismis mürgiseid aineid ja aitab neid kehast välja viia. Mineraalsooladest on kõrvitsas väga palju kaaliumisooli, naatriumisooli on vähe, seetõttu soovitatakse teda südame ja veresoonkonnahaigetele. Seemned sisaldavad vitamiinirikast õli, samuti kasutatakse neid ussnugiliste vastu võitlemisel.

Kõrvits sisaldab vähe kaloreid ja on lisaks muudele kasulikele omadustele ka väärtuslik dieettoit - tihti soovitatakse kaaluprobleemidega inimestel teda ohtralt tarvitada.

Kõrvitsa viljaliha ja mahl soodustavad soolestiku funktsioneerimist, viivad organismist välja kloriide, soodustavad neerude tööd, neerukudesid samas kahjustamata. Värsket viljaliha pannakase ka põletustele ja ekseemidele, kuiva naha korral tehakse kõrvitsast maske.

Kes veel proovinud ei ole, võiks kõrvitsalt julgesti süüa ka toorelt – serveerida aedviljavaagnatel dipikastmega või toorsalatites – üllatus on kindlasti positiivne. Samuti saab temast teha pannkooke, vormiroogi, suppe, püreed, mehu, isegi saia. Viimasele annab kõrvits kauni kollase värvi ja omapärase magusa maitse.

Maitsva lisandi saab oliiviõli või kookosrasva ja rohkete ürtide ning vähese meresoolaga röstitud kõrvitsast. Röstitud kõrvitsast saab teha ka edukalt püreed, mida siis parajate portsudena sügavkülmas säilitada ja meelepärasele toidule lisada. Tähtis on vaid see, et külmutamiseks mõeldud kõrvitsate röstimisel rasvaineid ei kasutata. Erinevate sügiseste hoidiste sees on kõrvits kindlasti omal kohal – näiteks õunaga segatult saab temast väga maitsva moosi.

Seega, kõrvits ei ole sobiv ainult marineeritud salatiks ja jõuluroaks, vaid teda saab fantaasiat julgelt rakendades kasutada sajal erineval moel.

Maakodu


Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare