Mida head sisaldavad päikesekuivatatud tomatid?


Tomatid
Tomatid---

Päikesekuivatatud tomat – see kõlab nagu suve­soojusest
pakatav vitamiini- ja energiapomm, kas pole?

Eestlased on pigem (moosi)keetjad ja (kurgi)marineerijad, (taimede) kuivatamine seostub meil raviteede ja õunasektoritega. Tomatid on seni pandud purki kas uhkes üksinduses või koos sibula ja muu väärt kraamiga. Poelettidel ja toiduretseptides võtavad aga üha suuremat võimust päikesekuivatatud tomatid.

TTÜ toiduainete instituudi direktor Raivo Vokk, miks peaks tomateid päikese käes kuivatama?

Päikesekuivatatud tomat ---

Päikesekuivatatud tomatites säilivad hästi kõik toitained, vähesel määral hävinevad vaid teatud vesilahustuvad vitamiinid. See-eest saame sellisest tomatist kõik mineraal- ja kiud­ained ning fütokemikaalid kontsentreeritud kujul kätte. Säilivad ka lõhn ja maitse.

Et tomatite päikese käes kuivatamine on pigem lõunamaade komme, siis on nende toitainesisaldust ka sealsetes maades rohkem uuritud. Türgi teadlased on näiteks leidnud, et päikesekuivatatud tomatites sisalduvat lükopeeni omastab inimorganism ligi 50% paremini kui konservtomatist, värske tomatiga võrreldes isegi mitu korda paremini.

Seotud lood:

Mida head lükopeen meie organismile teeb?

Lükopeenile omistatakse antioksüdatiivseid ja vähki ennetavaid omadusi. Teaduslikud uuringud on tõestanud, et lükopeen kaitseb organismi rinna-, käärsoole, eesnäärme-, kopsu-, pankrease- ja emaka limaskesta vähi eest. Samuti vähendab lükopeenirikka toidu söömine riski haigestuda südame-veresoonkonna haigustesse.

Kas päikesekuivatatud tomateid saab ka kodusel viisil valmistada – septembriski lubatakse veel peaaegu suvesooja?

Kõige lihtsam on kuivatada punaseid ploomtomateid. Poolitage eelnevalt pestud ja rätiga kuivatatud tomatid pikkupidi. Asetage need augulisele plastalusele, lõikepind ülespoole, nii et tomatid omavahel kokku ei puutu. Putukate eemale hoidmiseks katke alus õhukese marli või taimelooriga. Viige tomatid alusega päikese kätte. Et tagada parem õhu juurdepääs, asetage alus omakorda väikestele jalakestele, näiteks neljale tühjale konservikarbile. Kuivatamine võtab aega mitu nädalat, ööseks tooge alus tuppa.

Millal on tomatid valmis ja kuidas neid säilitada?

N-ö valminud päikesekuivatatud tomat on intensiivse värvusega, pisut nahkjas. Tomat ei tohi olla kõva ega niiske, viljaliha ei tohiks kleepuda sõrmede külge.

Päikesekuivatatud tomateid säilitage klaas- või plastanumas võimalikult minimaalsete õhuvahedega. Selliselt säilivad tomatid kuni aasta.

Väikestes plastkottides (ikka tihedalt laotuna) saab päikesekuivatatud tomateid hoida ka külmikus – ligi poolteist aastat. Õhuvaba keskkonna tagate ka juhul, kui kasutate säilitamiseks toiduõli.

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare