Targu Talita

Puul kahe-kolme aasta järel vahetuvaid männiokkaid saab kasutada mitmeti.

Tavalise komposti valmistamisel võite ühe koostisosana ka männiokkaid lisada, kuid soovitatavalt ainult piiratud koguses. Lagunedes muudavad need kompostmulla happeliseks. Selline kompostmuld sobib hästi metsa- ja rodoaeda ning on hädavajalik kanarbikuliste ja teiste hapulembeste taimede kasvatamisel.

Nahkja kilega ligniini-, vaigu- ja parkainerikkad männiokkad lagunevad aeglaselt. Esimesed muutused neis ilmnevad 30–35 päeva pärast varisemist, huumusained hakkavad ilmuma alles 4–6 kuud hiljem.

Kui põletate välikaminas okkaid koos käbide ja oksaraagudega, võite tekkinud tuhka lisada igale kompostiliigile.

Ning kui teil juhtub olema raske savimullaga põllulapp, aitavad männiokkad selle struktuuri parandada. Okaste mõju kestab kauem kui põhu ja tammelehtede oma.

Iluaias sobivad okkad suvel ka tigusid eemale hoidvaks multšiks. Samuti võite teha okastest aiatee metsaaeda. Kaevake süvend, vihmavee äravoolamise jaoks jätke see keskelt veidi kõrgem. Ääristage süvend puitpiirdega, katke filterkangaga ning täitke värskelt kogutud okastega.

Asulas või suvituskohas, kus aiandusega ei tegelda, võite okkaid kasutada kas või laste spordiplatsil hüppekasti täiteks.