Mida teha plekiliste õuntega?
Kõik plekilised, hallitanud, mädanenud ja muude haigustunnustega õunad tuleb hoidlast koheselt eemaldada. Tegelikult tuleks kõikidel säilitatavatel puu- ja köögiviljadel vähemalt paar korda kuus silma peal hoida ja neid riknemise varajaseks avastamiseks ringi tõsta.
Riknenud saadused levitavad hoidlas ülikiiresti haigustunnuseid. Mis tähendab, et ka nende ümbruses olevad täiesti terved aiasaadused on määratud riknema. Kahjuks juhtub seda ka ideaalsete tingimuste juures, seega ainus võimalus oma tallelepandut maksimaalselt säilitada on pidev sorteerimine.
Lhtsalt krimpsus ja plekilised õunad sobivad veel ideaalselt koheseks kasutamiseks. Kui õunakooki ja -moosi on tehtud juba kümneid kordi, võib kõik plekilised õunad õhukeselt viilutada ja kuivatada.
Kuivatades temperatuuril kuni 40 plusskraadi säilib õunades kogu nende kasulikkus. Eriti lihtne on neid kuivatada toidukuivatis, kuid saab hakkama ka tavalistes tingimustes. Selleks tuleks võimalikult õhukesed õunaviilud laotada sooja kohta küpsetuspaberile või lükkida niidi otsa ja riputada küttekeha lähedusse.
Kuivatatud õunad säilivad köögikapis klaaspurgis või paberkotis ning sobivad tervislikuks vahepalaks või teetegemiseks igal hetkel.