Ka biokeemiliselt koostiselt ei erine rooma salat palju peasalatist, sisaldades märkimisväärsel hulgal C-vitamiini, samuti karotiini, B1-, B2-, E-, PP-, K-vitamiini. Rooma salatis leidub organismile vajalikke mineraalaineid. Mõruaineid sisaldab ta peasalatist mõnevõrra vähem, olles seetõttu vaid veidi mõrkjas.

Toiduks tarvitatakse rooma salatit enamasti toorelt ja samamoodi nagu teisigi tuntud aedsalateid. Keeduviljana kasutatakse teda nagu spinatit. Allpool kaks veidi teistsugust rooga, kus üks osis rooma salat.

Tortillad kanatäidisega
(4 portsjonit)

500 g kana rinnaliha
400 g asparaagust
1 tl oliivi- vm salatiõli
2 kl keedetud riisi
4 tortillat
2 kl ribadeks tõmmatud rooma salatit
hollandi kastet

Lõigake kanaliha 2 cm pikkusteks tükkideks. Eraldage asparaaguse küljest sitked kohad, lõigake see 3 cm pikkusteks.

Kuumutage kanaliha õlis 5 minutit pidevalt liigutades, kuni see on kergelt pruunistunud.

Lisage asparaagus, jätkake kuumutamist-segamist, kuni liha pole enam seest roosa (lõigake testimiseks kõige paksemast kohast) ning asparaagus on õrnalt krõbe (u 4 min). Lisage riis ja segage, kuni segu on kuum. Kallake kaussi.

Vahepeal pange tortillad (õhukesed Mehhiko leivad, mida võib küpsetada ise või osta poest) üksteise otsa. Kuumutage neid mikrolaineahjus 30 sekundit kuni minut.

Asetage tortillad alusele ning tõstke igaühele neist ¼ kanalihatäidisest, selle peale ¼ rooma salatist. Ka kaste jagage neljaks ja tõstke lusikaga peale. Rullige tortillad kinni.

Hollandi kaste

Lööge mikserisse 2 munakollast. Lõigake ½ kl võid kuubikuteks ja sulatage pannil keskmisel kuumusel, kuni vaht hakkab tõmbuma pruuniks (2–3 min). Pange mikser käima ning valage munarebudele ¼ kl keeva vett, siis lisage 2 tl sidrunimahla. Valage ühtlase joana kohe peale ka kuum või.

Krevetisalat

1 jääsalati pea
3 rooma salati südamikku
1 keskmine sibul
1 kl hapukurgiviile
3 muna
1 kg keedetud krevette
4 sl puljongit
4 sellerivart
2 kl majoneesi
1 kl mädarõikasinepit
1 sl paprikat
1 tl küüslaugupulbrit
½ tl soola
½ tl punast pipart

Salat õnnestub, kui koostisosad hoolega tükeldada.

Keetke munad, laske jahtuda, koorige. Peske salat ja kuivatage (kui salat pole kuiv, on tulemus nätske). Hakkige suurde kaussi jääsalat ja 2 rooma salati südamikku, hoides ühe taldrikute jaoks. Hakkige seller, hapukurgid ja sibul, mis lisage salatile.

Hakkige pooled krvetid u ½ cm pikkusteks tükkideks. Võtke ülejäänud ning lõigake iga krevett kolmeks. Hakkige munad. Lisage kõik salatile. Maitsestage.

Kastmeks segage majonees sinepiga, pange sisse paprika. Kaste lisage vahetult enne serveerimist.

Vooderdage taldrikud ülejäänud rooma salatiga, peale tõstke krevetisalat.

Allikad: Leopold Meensalu, “Peenralt potti” (Maalehe Raamat), www.encyclopedia.com, ezinearticles.com