Tegemist pole luuviljaliste haigusega, vaid füsioloogilise nähtusega mille esinemine viitab viljapuu kasvus esinevatele häiretele. Olgu nendeks siis ebasobivad kasvutingimused, seenhaigused, mehhanilised või kahjurite poolt tekitatud vigastused.

Nii näiteks reageerivad luuviljalised mullas esinevale lubjapuudusele kummivoolusega. Rohkem esineb kummivoolust ka liigkülmade talvede ja kuumade suvede järel.

Seenhaigustest võib kummivoolust põhjustada nii luuviljaliste lehepõletik kui luuviljaliste mädanik, kahjuritest võib kummivoolust esile kutsuda näriliste poolt tekitatud koore ja okste vigastused aga ka ploomivaablase kahjustus (viljadel). Kummivoolust võib põhjustada ka luuviljaliste liiga tugev ja valel ajal tehtud tagasilõikus. Viljades esineva kummivooluse poolest on tuntuim ploomisort `Emma Leppermann`.

Et kummivoolust ei tekiks, saab teha ennetavaid töid nagu õigeaegne ja vajalikus mahus tehtud tagasilõikus, mulla lupjamine, puude kaitsmine halbade ilmaolude eest, haiguste- ja kahjuritõrje.