Sellel, et jõulukaktus ei õitse, võib olla mitu põhjust.

Üks neist on läbimata puhkeperiood, teine - liiga pime kasvukoht, kolmas - toitainete puudus.

Vahel võib toataimede mitteõitsemise põhjus olla hoopis liiga suur lillepott ning toitaineterikas muld. Sel juhul taim kasvab jõudsalt, kuid õitsemine on tagasihoidlik.

Kui keegi pahandab, et kaktus ei õitse just täpselt pühade ajal, tuleb talle meelde tuletada, et tegemist on ikkagi taimega, kelle elutegevus sõltub paljudest faktoritest, mitte kalendri järgi programmeeritud masinavärgist.

Kasvutingimustest ning valgusoludest tingitud põhjustele võib lisanduda ka see, et tegemist on sortide eripäraga. Aegade jooksul on jõulukaktusest ning talle lähedastest liikidest aretatud rohkesti õite värvuse ja õitseaja poolest erinevaid sorte.

Edukaks õitsemiseks vajab taim puhkust. Selleks vähendage kastmist, aga mitte nii palju, et võrsed närbuma kipuvad. Märtsis suurendage jälle kastmist, võite ka juba väetada.

Juulis-augustis vajab taim teist puhkeperioodi. Septembris andke talle taas rohkem vett, sest sel ajal hakkavad tekkima õiepungad. Siis ärge taime enam liigutage, muidu varisevad pungad maha. Mida soojem on ruum, kus taime hoiate, seda kiiremini õienupud kasvavad ning õied arenevad.