Vaadates jõulukaktust lähemalt, siis ämblikuvõrgu-laadse võrgendiga kaetud ala on tekitatud kedriklesta poolt. Kedriklest on lehest mahla välja imenud, mistõttu tekib lehele valge ja hiljem helepruunikas ala. Tumepruun ala on lehtedele tekitatud närbusside poolt.

Üks võimalus kedriklesta paljunemist ja levikut pidurdada on suurendada õhuniiskust 80%-ni. Nimelt ei kannata kedriklest kõrget õhuniiskust, kuid kui jõulukaktusi on kimbutamas taimehaigused (nt närbumistõbi või juuremädanikud), siis soodustab õhuniiskuse tõstmine haiguste levikut. Õhuniiskuse suurendamine aitab kedriklesta levikut vaid pidurdada, otseselt me kedriklestast sel moel lahti ei saa.

Loodussõbralikest meetoditest saab kedriklestaga võidelda tellides omale koju röövlesti (röövlestad on kasulikud ämblikulaadsed organismid, kes toituvad kedriklestadest ja teatud määral ka ripslastest) või preparaati NeemAzal. Keemilistest preparaatidest aitavad kedriklesta vastu Mavrik, Vertimec, Actellic. Keemilisi preparaate ma kodus siiski kasutada ei soovita.

Närbusside tõrje on raskem - neile ei mõju putukatõrjevahendid ning levivad nad mulla, paljundusmaterjali ja veega. Ainuke ennetusmeetod on terve paljundusmaterjal ning kasvupinnase korralik töötlus, hävitamaks seal esineda võivaid kahjustajaid (nt pinnase kuumutamine - kuumutatud pinnast saate kasutada alles 2 nädala möödumisel - kui kasulik pinnase elustik on taastunud).