Tänapäeval üha enam populaarsust koguvas India traditsioonilise meditsiini – ajurveda süsteemis on küüslauku soovitatud paljude haiguste raviks alustades nohust ja lõpetades halvaloomuliste kasvajatega.

Kaasaegne teadus on tõestanud küüslaugu immuunsüsteemi tugevdava, ateroskleroosi ennetava ja seedetegevust soodustava toime. Taimel on tugev bakterite-, viiruste-, seente- ja parasiitidevastane toime, ning teda võib seetõttu õigustatult kutsuda looduslikuks antibiootikumiks. Küüslauk mõjub soodsalt südame-, maksa- ja neerutalitlusele, aitab reuma ja podagra korral, alandab vererõhku, puhastab verd kahjulikest ainevahetusjääkidest. Tihti soovitatakse teda toetava vahendina halbadest harjumustest vabanemisel – temast pidavat olema abi nii magusasöömise pidurdamisel kui ka näiteks suitsetamisest loobumisel.

Taimravikirjandus soovitab küüslauku süüa, sõltuvalt küüne suurusest, aga ka oma tervislikust seisundist, 1–3 küünt päevas, eelistatult toorena. Suurte tükkidena ei soovitata küüslauku neelata, see võib kahjustada mao limaskesta.

Küüslaugu küüned saavad hea maitse, kui hoida neid külmkapis punase sõstra mahlas (ära juuakse muidugi ka mahl). Küüslaugumassile võib lisada ka pisut sidrunimahla, veidi soola ja suhkrut ning segada hapukoorega, saab hea võileivakatte. Kui võileivakattena tundub küüslauk liiga vängena, siis võib teda segada maitsestamata jogurti või kohupiima hulka, süüa koos köögiviljade või meega, peale rüübata rõõska või hapupiima. Kõik need lisandid aitavad ka lõhna vähendada. Pealegi pidavat piimatooted küüslaugu toimet soodustama.

Lõhna leevendamiseks soovitatakse peenestatud küüslauk ilma närimata alla neelata ja vett peale juua. Võib proovida koos küüslauguga või selle järel süüa peterselli- või piparmündilehti, peterselli- või sellerijuurt, viil sidrunit või greipi, närida kohviuba või aedtilli seemneid, süüa hapukapsast või juua hapukapsamahla, ka kanget kohvi või musta teed. Abi on ka sellest, kui vanematel küüntel eemaldada roheline idu.

Lõhna vähendab tunduvalt seegi, kui tarvitada küüslauku enne sööki. Siiski ei soovitata (et magu mitte liigselt ärritada) süüa küüslauku päris tühja kõhuga, seega oleks sobivaim einetamisaja algusosa. Lõhna ei levita küüslauku söönu ainult hingeõhuga, seda väljub ka naha pooridest.
Kes toorest küüslauku hästi ei talu, lõigake tipmine ots maha, piserdage veidi oliiviõliga, keerakse küpsetuspaberisse ja küpsetage ahjus 180 ºC juures ca 45 minutit. Terava maitse ja lõhna võtab ära ka praadimine või keetmine.

Need on vaid mõned näited küüslaugu populaarsuse põhjustest ja kindlasti on igal kogenud küüslaugusõbral veel mõndagi lisada.

Allikad:
1. U. Laansoo, T. Puusepp, K. Kaur, „Maagilised taimed ja taimemaagia“, 2009
2. Heino Sõrm „ Küüsaluk – peaaegu univesaalravim“