Suuremate seemnete puhul nagu uba, kurk ja kõrvits kuum vesi ei sobi, sest nende idanevus väheneb.

Külvimuld ahjus

Reeglina ei õnnestu tomatiseemneid viirustest terveks ravida, seega jälgige, kas tärganud taimede seas leidub ebamääraselt marmorimustriliste või kipras lehtedega taimi. Kahtlased taimed tuleb hävitada.

Nakkusliku tõusmepõletiku, juuremädaniku ja närbumistõve tekitajad on tavalised mullaorganismid. Nendest haigustest hoidumiseks on võimalik külvisubstraati steriliseerida.

"Kuumutan niisket mulda praeahjus 80 juures umbes kolm tundi," ütleb taimekaitsedoktor Eha Kruus. Ta surub indikaatoriks anuma keskele mulda keskmise kartuli: kui see on küps, peaks ka muld olema steriilne.

Liigne kuumus vabastab mulda taimedele ohtlikke ühendeid.

Hiiliv tõusmepõletik

Tõusmepõletik saab reeglina alguse külvikasti ühest servast ning levib kiiresti üle pinna, põhjustades juurte tumenemist ja tõusmete kokkuvajumist.

Kui näete mullapinnal vohavat hallitust, siis kraapige see täielikult välja.

Haigust soodustab niiskus ja jahedus, see pidurdab taimede kasvu. "Sellepärast lükkan soojalembeste liikide külvi pisut edasi, kui pole võimalik tagada sobivat temperatuurirežiimi," räägib Eha.

Kuidas päästa külvid?

Nakatunud külvidega toimige järgmiselt andke taimedele rohkem päikesevalgust ja pidage kinni kuivemast kastmisrežiimist.

"Nakatumata tõusmed võib külvipotist eemaldada ja steriilsesse mulda ümber tõsta või pikeerida. Mullapinna kobestamise käigus vältige juurte vigastamist," juhendab Eha.

Ta ütleb, et selleks, et harjutada oma pisikesi taimi varakult õues valitsevate tingimustega, tuleb neid aeg-ajalt treenida. Lehvitage lehtedele tuult või suunake neile väike ventilaator. Hästi mõjub ka silitamine.