Olen märganud lehtedel ka heledaid täppe, mis hiljem pruunistuvad. Vahel on laikusid ja triipusid. Paaril taimel on olnud õiedki triibulised. Miks mu tulbid niimoodi välja näevad, mis häda see on ja kas muud taimed võivad samuti ohtu sattuda?

Vastab

VÄINO PALLUM

Kirjeldatud nähud viitavad viirushaigustele, mille all osa nakatunud tulpe kannatab.

Heledaid (valkjaid või kollakaid) triipe ja viirge punase-, roosa- ja lillaõieliste sortide õie kroonlehtedel põhjustab tulbi-kirjuõielisuse viirus (Tulip breaking virus). Erinevalt geneetiliselt kirjuõielistest sortidest, mille puhul õite joonis on ühtlane ja ühesugune kõikidel taimedel, on viirusnakkuse korral triibud ja viirud korrapäratud. Muutunud on ka õie kroonlehtede kuju. Õied on ebakorrapäraselt lõhestunud, olles kas tavalisest pikemad või lühemad. Haiged tulbid õitsevad hiljem ja õied on väikesed. Nende lehed kolletuvad varakult ja sibulad jäävad väikeseks.

Valge- ja kollaseõielistel tulpidel ei ole haigustunnused kroonlehtedel märgatavad. Õied on vaid pisemad, kuid lehed võivad olla mosaiiksed.

Helerohelised ovaalsed laigud tulbi lehtedel, hiljem lehtedel, vartel ning õitel eri suurusega pruunid laigud ja kärbunud triibud viitavad nende taimede nakatumisele kärbumishaigusse. Seda haigust põhjustab viirus (Tobaco necrosis virus). Niisugustel tulpidel on kohevad õienupud, mis tihti ei avane, lehed aga kõverduvad ja kuivavad.

Kirjuõielisust, õite mittemoodustumist ja tulbilehtede plekiliseks-viiruliseks muutumist võib põhjustada ka kurgi-mosaiigiviirus (Cucumis mosaic virus). Nimetatud viirus tekitab sibulatel korkjaid tähne ja laike. Need tunnused ilmnevad sibulate laos säilitamise ajal.

NB! Korkjate laikude tekkimise põhjuseks võib olla ka vaid madal säilitustemperatuur.

Viirushaigustest kahjustatud taimi ravida ei saa. Viiruste leviku pidurdamiseks kõrvaldage haiged taimed esimeste nakkustunnuste esiletulekul. Võtke sibulad koos mullapalliga üles ja hävitage.

Tõrjuge regulaarselt viiruse siirutajaid – lehetäisid ja ripslasi. Selleks pritsige tulpe NeemAzal-T/S-iga. Ärge laske peenral rohtuda. Umbrohud on viiruste reservaatorid.

Vahetage tulpide kasvukohta ning ärge kasvatage tulpe liiliate naabruses (kirjuõielisust põhjustav viirus kandub sealt üle). Samuti vältige tulpide kasvatamist kapsa järel (viirus võib edasi kanduda mullas säilivate kapsanuutri spooridega).

Õite lõikamisel desinfitseerige nuga kaaliumpermanganaadi lahuses.

Loobuge viirushaigustele vastuvõtlikest sortidest.

Hoolitsege tasakaalustatud väetamise eest ja hoiduge lämmastikuliiast ning kontrollige mulla happesust. Mullareaktsioon peaks olema neutraalne (pH 6,5).