Teie ilusaid, suuri ja lõhnavaid vaarikaid kahjustavad tõenäoliselt vaarikamardika tõugud, rahvakeeli tuntud kui vaarikaussid.

Vaarikamardikas (Byturus tomentosus) on 4–5 mm pikkune pruunikashalli karvastikuga putukas. Tema valmikud toituvad algul vaarikalehtedest, süües sinna väikesi auke. Hiljem, kui õied avanevad, hävitavad nad nii tolmukaid kui ka emakaid.

Mardikad munevad ükshaaval enamasti õitesse või noortele viljadele. Tavaliselt muneb üks mardikas umbes 30–40 muna, aga võib muneda ka kuni 120 muna, enamasti üks muna õie kohta. Munast koorunud tõugud (tuntud vaarikaussidena) toituvad esimestel päevadel sigimiku või noore vilja pinnal, seejärel tungivad vilja sisse ja söövad viljaliha südamiku ümbrusest. Kahjustatud viljad on ebakorrapärase kujuga, närbuvad ja lähevad mädanema, võivad ka kuivada ja variseda. Kahjustuse tagajärjel võib hävida kuni 50% saagist.

Talvituvad noormardikatena mullas, vaarikavarte vahel. Osa tõukudest nukkub alles järgmisel sügisel.

Vaarikamardikate tõrjumiseks tuleks juba sügisel harida reavahesid ja taimeümbrust - sellega hävitate osa talvituvaid mardikaid ja tõuke. Reavahede ja taimeümbruse mulla kobestamist tuleks samuti teha ka varakevadel, et hävitada mullas talvitunud kahjureid. Vaarikamardika arvukuse piiramiseks võib kasutada valgeid liimpüüniseid ning sügisel tuleks taimejäänused kokku koguda ja põletada. Vaarikamaa tuleks hoida võimalikult umbrohupuhas.

Vaarikaid pritsige õiepungade moodustumisel ja vahetult enne õitsemise algust insektitsiididega (kindlasti ei tohi enam pritsida õitsemise ajal!). Koduaias on lubatud kasutada preparaate Decis Mega ja Mavrik 2F, mille leiate aianduspoodidest. Soovitav kasutada Mavrik 2F-i kuna see on kasulikele putukatele nagu kimalased, lepatriinud, kiilassilmad, ohutu toode - nii säästate keskkonda ja teiste kahjurite looduslikud vaenlased.