Nn. "vaarika uss" on vaarikamardika vastne (tõuk). Vaarikamardikas ise on väike, üsna märkamatu, leiab neid vaarikatelt juba varakult (mai lõpus). Mardikad toituvad algul vaarika taimedel, söövad lehtedesse auke ja õienuppudest tolmukaid ning emakaid - sellised õied on juba rikutud. Hiljem munevad õienuppudesse, üks emane mardikas muneb kuni 120 muna, tavaliselt ühe muna õie kohta. Koorunud tõugud ("vaarika ussid") toituvad esmalt noore vilja peal, hiljem tungivad vilja sisse. Vilja valmimise ajaks on "ussid" end täis söönud ja laskuvad maapinnale talvituma, vaarikad on aga inimese tarbeks rikutud.

Miks vaarikad mõnel aastal väga palju "ussitavad"? Putukariigis on nii, et mõnedel aastatel on kahjuri populatsioon kohe väga suur, see on seletatav eelnevate aastate headest toitumis- ja sigimistingimustest aga ka soodsatest talvitumistingimustest. Sama esineb väga paljude teiste putukaliikide juures.

Teisalt osa vaarikasorte kahjustuvad rohkem, teised vähem. Pollis tehtud uuringutest on selgunud, et nt. sort 'Novokitaivska' on vaarikamardikale üheks meelissordiks, samas sordid 'Glen Ample', 'Norna' jvm. on küllaltki vähe olnud vaarikamardika poolt kahjustatud.

Keemilisest taimekaitsest nii palju, et see on üks paremaid viise vältida vaarikate "ussitamist", kui pritsimist on tehtud õigel ajal. Häid agrotehnilisi võtteid mul anda ei ole, abiks on vaarikataimede ümbruse harimine varakevadel ja sügisel, see segab talvitunud või talvituma minevaid noormardikaid. Mõningane kasu on ka ussitanud viljade välja noppimine (NB! tuleks kaasa noppida ka viljapõhi, sest paljud tõugud on just seal sees), see vähendab kahjuripopulatsiooni. Kuid kasu sellest võib olla küllaltki väheldane, sest vaarikamardikas, nagu ka kartulimardikas, on väga migreeruv. Mujal maailmas on häid tulemusi saadud valgete liimipüüniste kasutamisega, kahjur lihtsalt püütakse istandikust välja, liimile on lisatud vaarikamardikat ligimeelitavat lõhnaainet. Eestis neid veel saada ei ole.

Loe teisi küsimusi ja vastuseid vaarikate kasvatamise kohta Aialeht.ee foorumist.