Millal koristada ja kuidas säilitada küüslauku?

 (9)
Eesti ja Hiina (keskmine) küüslaugud
Foto: Anni Õnneleid

Hea säilivuse tagamiseks on väga tähtis, et talviseks tarbimiseks varutav küüslauk saaks koristatud õigel ajal.

Putkumatu küüslauk on koristusküps, kui selle ebavars on hakanud närtsima, alumised lehed kolletuma ja kuivama, liitsibul on hästi välja kujunenud ning omandanud sordile (vormile) iseloomuliku värvuse.

Putkuvatel vormidel on valmimise tunnuseks lisaks loetletutele veel õisiku katte (ümbrise) avanemine (juhul kui õisikud varresibulate saamise eesmärgil on jäetud kõrvaldamata).

Õige koristusaeg on augustis, mõnel aastal ka septembri algul. Varem saavad koristusküpseks taliküüslaugud, mõnevõrra hiljem suviküüslaugud.

Mitte hilineda

Väga sageli teevad meie aiapidajad aga suure vea sellega, et koristavad küüslaugu liiga hilja – alles septembri lõpul või koguni oktoobri algul, mil pealsed juba hävinud.

Koristamisega ülemäära viivitamisel hakkavad liitsibulat katvad kuivsoomused juba mullas rebenema, ülesvõtmisel laguneb selline liitsibul üksikküünteks ja nende nakatumise oht säilitamisel ilmnevatesse haigustesse suureneb.

Üksikud küüned hakkavad sobivates niiskuseoludes säilitamise ajal kergesti kasvama ja säilivad halvasti. Ka võib selliste lagunevate liitsibulate ülesvõtmisel palju küüsi mulda jääda, mistõttu saak väheneb, maa risustub ja küüslauk võib muutuda isegi tüütuks umbrohuks.

Seotud lood:

Kestvaks säilitamiseks määratud küüslauku ei tohi koristada ka liiga vara, sest siis on säilituskaod (peamiselt kuivamise arvel) väga suured.

Koristamisel tuleb igati hoiduda küüslaugusibulate mehaanilisest vigastamisest (töövahenditega, kloppimisega jne), sest see mõjub halvasti säilivusele.

Hoolikalt kuivatada

Koristamiseks tuleks valida võimalikult kuiv ilm. Väga oluline on, et küüslauk koristusjärgselt korralikult kuivatatud saaks. Ilusate ilmade korral on soovitatav ülesvõetud küüslauk koos pealsetega jätta mõneks (3–6) päevaks samasse mullapinnale kuivama.

Vihmaste ilmade korral tuleks ülesvõetud pealsetega sibulad asetada kuivama varjualusesse. Pealsed lõigata maha pärast kuivamist, jättes sibula külge 3–5 cm pikkuse tüüka, samuti eemaldada juured.

Järelkuivamiseks tuleks sibulad asetada restkastidega 25–35° temperatuuriga aktiivselt ventileeritavasse ruumi. Hästi kuivatatud ja kestvaks säilitamiseks kõlblikud on sibulad siis, kui need liigutamisel (hõõrdumisel) sahisevad.

Pikemat aega säilib küüslauk vaid jahedas, nullilähedase temperatuuriga (–1 kuni +1°) ja kuivas (relatiivse õhuniiskusega 65–75%) hoiukohas. Temperatuuril 4–8° ja üle 75% õhuniiskuse puhul hakkab küüslauk kergesti kasvama ja suureneb mädanike lööbimise oht.

Säilib halvemini kui sibul

Säilitamisel kahjustavad küüslauku eelkõige rohehallitus, hahkhallitus ja baktermädanik. Nende kahjustuse ohu vähendamiseks tuleb vältida küüslaugu kasvatamist samal kohal mitu aastat järjest.

Kui sibulad nüüd veel õigeaegselt ja vigastamatult koristatud ning hoolikalt kuivatatud saavad ja nõutavast säilitus-re˛iimist kinni peetakse, peaks säilitamine olema tagatud minimaalsete kadudega.

Üldiselt säilib küüslauk aga tunduvalt halvemini kui söögisibul ning tema säilitamine nõuab märksa rohkem hoolt ja vaeva.

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare