Talvel on toataimede eest hoolitsemine parim võimalus näidata kiindumust taimedesse. Järjest enam lähevad ka kodudes moodi eri taimedest kokku pandud kompositsioonid. Taimed on sisustuskunsti osa, nad toovad looduse tuppa ja puhastavad õhku.

Ürdid

Värsked maitsetaimed kasvavad aknalaual aasta ringi. Neid külvatakse üha uuesti või ostetakse poti- taimedena poest. Külvata võib eelmisest aastast jäänud suhkruherneid, et nende võrseid salatites kasutada, või põõsastilli. Hästi kasvavad aknalaual ka sibul ning potitaimena tüümian, petersell ja meliss.
Maitsetaimi kasvatatakse aknalaual aasta ringi.

Tarbeaed aknalaual

Vaatamata sellele, et potipõllumajandus on alati populaarne kevadel, siis nüüd on juba nii, et taimi enam kasvuhoonesse ei viidagi, vaid kasvatatakse aknalaual kogu kasvuperioodi jooksul. Selle tarvis aretatakse järjest enam pottidesse sobivaid tšillisid, tomateid ja maasikaid. Sellised sordid on enamasti madalad ja kompaktsed. Paljud sordiaretajad on spetsialiseerunud just niisuguste uute sortide loomisele.

Vertikaalhaljastus

Kuna krundid on muutunud väiksemaks, on vertikaalhaljastus muutunud populaarsemaks. Viinapuud, kuslapuud, aktiniidiad, tobiväädid, roniv hortensia ja vana hea harilik humal on vägagi au sees nii maja seinte ääres, võrkaedadel hekkide asendajatena kui ka pergolatel. See on ruumisäästlik võimalus saada aeda palju rohelust.
Ronitaimi saab eksponeerida mitmeti.

Suured puud

Kuna metsade pindala maailmas üha väheneb, siis väärtustatakse enam suuri puid. Kui aias ruumi on, tasuks sinna kavandada ka mõne pikaealise ja suurekasvulise puu istutamist. Mida võimsam ja vanem puu aias kasvab, seda väärtuslikum see on. Inglismaal on järjest populaarsem ka juba surnud vanade puude säilitamine teiste liikide elupaikadena.

Vanad sordid

Vanade, lihtsalt kasvatatavate taimesortide säilitamine ja propageerimine on samuti moes. Niinimetatud “vanaemade taimed” on populaarsed nii tarbe- kui lilleaias. Maitsetaimedest kogub taas populaarsust aed-leeskputk, mida on kutsutud ka taliselleriks. Õitsvatest taimedest on endiselt populaarsed päevakübarad ja ruuge päevaliilia.

Looduslähedane aed

Mida looduslikum aed, seda parem. Moes on liigirikkus, lilleniidud ja poolmetsikud alad, looduslike liikide huvitavad sordid ja vormid. Kõike, mis aias looduslikult kasvab, ei tasu välja rohida. Valikulise rohimise ja niitmise tulemusena võib jätta aia looduslikku ossa kasvama karikakrad või kellukad.
Looduslikud lilleniidud meeldivad putukatele.

Kõrrelised

Kõrrelised jätkavad võidukäiku. Nende liigirohkus ja struktuurid võluvad vaatajaid. Lihtne ja puhas, kaunis ja kahisev. Sekka ka mõni kirjulehine taim.

Vabakujulised hekid

Üha populaarsemad on hekid, mida ei pügata. Selliseid hekke võib rajada nii eri liikidest ja sortidest kui ka sama liigi eri sortidest. Sobivad nii igihaljad kui heitlehised puud-põõsad. Eriti kasulik on rajada hekk õitsvatest põõsastest, mis lisaks annavad ka söödavaid marju, nagu näiteks toompihlakad või viirpuud.

Tarbetaimed iluaias

Miks mitte ääristada suvelillepeenar punaselehelise salatiga või külvata sibullillepeenrasse lehtpeeti. Populaarne on kasvatada õis-uba, sest see on kaunis, kuid annab ka saaki. Trepiesist sobivad suvel ilmestama potis kasvavad tomatid ja terrassil istujate pilke püüab lillepeenras kasvav maisirivi.


Ärge hoidke oma aia vanu sorte vaka all

Eesti Maaviljeluse Instituudi taimebioloogia uurimiskeskus EVIKA kogub ja säilitab põliste Eesti päritolu sortide geneetilist materjali oma geenipangas.

Inimene vajab elamiseks tervislikku ja mitmekesist keskkonda. Praegu ei oska keegi ennustada inimkonna vajadusi ja keskkonna olukorda tulevikus, seepärast on oluline säilitada võimalikult palju taimeliike, sorte ja variatsioone. Kui arvate, et teie aias on mõni taimesort, mida te kusagil mujal näinud ei ole, tasub sellest meile teada anda.
Vanad taluaia lilled on moes.