Kui tomatid-kurgid kasvasid kasvukottides või ämbrites jm anumates, siis juuri täis kasvanud vana mulla võib julgelt komposti viia. Sellest tuleb hea muld.

Juhul kui taimed kasvasid lahtises pinnases, kaevake muld läbi ja eemaldage juurte jäänused. Sel moel õhutate pinnast ja avate selle uuele energiale. Külm, mis talvel pinnasesse pääseb, hävitab ise võimalikud kahjurid.

Puhtaks seest ja väljast

Kui vanad taimevarred ja muu liigne on välja viidud, peske kogu kasvuhoone puhtaks. Nii klaasist kui ka polükarbonaadist ehk kihtplastist kasvuhoone võib voolikust veega üle uhada: seinad ja laed, seest ja väljast.

Sisepindadele koguneb suvega väga palju tolmu nii taimedelt kui pinnasest, samuti putukate tegevusest jne.

Klaaskasvuhoone võib üle pesta tavalise nõupesuvahendi lahuse ja suure svammiga, tulemus on väga ilus. Tegutsege ettevaatlikult, et te ei vigastaks käsi klaasi servades ja muudes ühenduskohtades.

Polükarbonaadi puhul võib teha sama, kuid tasub teada, et selle materjali pinda on väga kerge kriimustada.

Peske suur tolm ja lahtine liiv suure veega maha, enne kui svammiga ligi lähete. Samuti tehke pesulahus lahjem.

Kui ehitasite kasvuhoone poest ostetud polükarbonaatplaatidest ise või kui teil on Taani firma Juliana, Vene või Hiina kasvuhoone, siis neil on kihtplasti pind nii sees kui väljas ühesugune (välispind on alati UV-kindel). Neid võite hooldada ühtemoodi.

Belgia firma Euro-Serre kasvuhoonetel on aga polükarbonaadi sisemine pind kaetud erilise vetthülgava tefloniga. Selline kaitsekiht suunab kogu kondensvee kogumisrennidesse ning vesi ei tilgu lehtedele, mis häirib eriti just tomatitaimi.

Vetthülgav kiht on õrn

Samas on teflonpind veidi õrnem. Nn No-Drop-pinda on kõige lihtsam puhastada lihtsalt puhta veega piserdades, tolm ja mustus voolavad koos veega alla.

Välispinda võib pesta svammi ja seebiveega.

Kui nüüd kasvuhoone on tühi ja puhas, siis vaadake üle, kas suvel on tekkinud vigastusi: katkised klaasid, vigastatud luugiservad, mõni lahtine ühendus. Mis iganes see on, parem kõik enne külmade tulekut korda teha.

Luugid ja uksed kindlalt kinni

Kuna sügisel-talvel on meil ikka vähemalt paar korralikku tormi, siis on hea, kui kasvuhoone on selleks juba varakult valmis. Ta peab tormile paremini vastu, kui kõik avad on suletud.

Kinnitage katuseluugid. Kui kasutusel on automaatsed luugiavajad, vabastage need kinnitusest ning kinnitage luugid kiirelt ja kindlalt tavalise plastrihmaga, mida kasutatakse juhtmete köitmiseks.

Automaatsete luugiavajate mustad töösilindrid võite talveks küljest ära keerata, see pikendab nende eluiga paljude aastate võrra.

Külm teeb iga materjali natuke rabedamaks ja kuna talvel silindritest nagunii kasu ei ole, võivad nad samahästi ka riiulil puhata.

Lisaks katuseluukidele kinnitage uksed, et need ei pääseks tuulega vabalt liikuma ja tuul ei pääseks sisse.

Lisatoestus raamile

Eelmised kaks talve olid paljudele aiapidajatele väga traagilised, kui nende kasvuhooned lume tohutu raskuse all kokku kukkusid. Meie talv on kasvuhoonele alati eksamiks. Nüüd selgub, kui tugev on raam, kui vastupidav konstruktsioon ja mis juhtub suure lumega. Iga kasvuhoonet saab aga natuke aidata.

Osa “superpakkumise” kasvuhooneid on suhteliselt vedela raamiga, mis kipub järele andma nii tuule kui suurema lumega. Sellist kasvuhoonet saab täiendavalt toestada, lisades katuse alla püsttugesid ja tõmmates sisse näiteks trossid diagonaaltoeks.

Kindlasti kontrollige, kas majake on korralikult maa külge kinnitatud.

Vene ümarkatusega mudelite raami muudab nõrgaks see, et raam on koostatud paljudest lühikestest elementidest. Raske lumega ei saa selle kokkukukkumist välistada, aga kui panete kogu kasvuhoone pikkusele püstised toed, muutub konstruktsioon hulga vastupidavamaks.

Koormakatte-nipp lumetõrjel

Vanemate puitraamidega klaaskasvuhoonete puhul saab lumega saatuslikuks katuse väike kalle ning suur kaal. Kui katusele sadanud lumi läheb sulailmaga märjaks, ongi lõpp käes.

On üks trikk, mis võib aidata kõikide nõrkade raamide puhul: katke kogu kasvuhoone katus enne lume tulekut libeda koormakattega. Nii ei jää lumi raami taha pidama ja libiseb ise alla. See nipp on päästnud paljud kasvuhooned.

Aga isegi tugeva raami ja paksu polükarbonaatkattega korralik Belgia kasvuhoone vajab, et talvel tal silma pealt hoiate. Ükski kasvuhoone ei ole mõeldud kandma mitme tonni raskust märga lumekoormat. Tugevamad mudelid ei pruugi küll kokku kukkuda, aga pole mingit vajadust panna neid viimase piirini proovile.

Kui on tuisune periood, käige aeg-ajalt ka kasvuhoonet vaatamas ja tõmmake liiga paksuks muutunud lumekiht katuselt maha.