Sügisel märkas ta, et mõned lehed on ostetud hostadel triibulised ja muutunud kirjuks. Esialgu pidas ta seda kasvuhäireks ning küsis nõu ka taimi müünud firmast, kust vastust ei saanud. Lugeja pani pildid üles ka Facebooki ning seal juhtis üks teine lugeja tähelepanu, et tegemist võib olla hostasid laastava viirusega X (HVX).

Lugejat teeb murelikuks asjaolu, et ringi liikudes on ta sama tunnusega taimi näinud mitmel pool.

Vastab Eesti Maaülikooli emeriitdotsent ja fütopatoloog Anne-Liis Sõmermaa:

Kirjelduse järgi võib tõesti olla tegu hostade viirushaigusega, mida tekitab potexiviiruste hulka kuuluv Hosta Virus X. Haigus on esmalt märgatav sordile mitteomase värvimuutusena piki leheroode, seejärel lehed kipruvad ja moonduvad ning lõpuks tekivad neile surnud koe laigud. Viirus levib mehhaaniliselt taimemahlaga - seega ettevaatust lehtede lõikamisel ja taimede jagamisel, et mitte kanda taimemahlaga edasi viirusnakkust.

Seemnetega levib viirus harvem, vaid 10% viirushaige taime seemnetest on nakatunud.

Viirus on olnud lääne puukoolides ja aiandites probleemiks juba pikka aega. Ameerika Hosta Selts (American Hosta Society) viib  USA-s Michigani Ülikoolis läbi hosta viiruse uurimise projekti, mille käigus loodetakse leida teid viiruse levimise tõkestamiseks.

Viirushaigeid hosta taimi on Eestis leitud varemgi ja Anu-Kristin Tara on Eesti Aiaklubi kodulehel 03.09.2006 kirjutanud hostade viirushaigusest Soomes. Artikkel on illustreeritud fotodega erinevatel sortidel tekkivatest sümptomidest.

Ainus efektiivne tõrje on mehhaaniline - haigete ja haiguskahtlaste taimede hävitamine, mitte kompostida kahtlasi taimi ja õite või lehtede lõikamisel jätta kahtlased taimed viimaseks.

Kommenteerib Põllumajandusameti taimetervise osakonna juhataja asetäitja Ülle Metsman:

Sarnase murega on Põllumajandusameti poole pöördujaid olnud ka varem. Hosta Virus X puhul ei ole tegemist Euroopa Liidu taimetervise valdkonna seadusandluses reguleeritud ehk ohtliku taimekahjustajaga. Samas on iga paljundusmaterjali tootja ja müüja kohustatud pöörama tähelepanu kasvavate taimede seisundile ning taimekahjustajate esinemisele. Turustatav paljundusmaterjal peab olema kvaliteetne. 

Konkreetsel juhul soovitame tungivalt viirushaiged taimed nii tootmisest kui müügilt kõrvaldada ning hävitada, et vältida haiguse edasist levikut.

Viiruse kohta leiab rohkem infot siit ja siit.