Vastab EMVI vanemteadur, Ph.D., Heino Lõiveke

Pilt on üsna iseloomulik punasele kedriklestale, kes on selle taimekese üsna ammu juba vallutanud. Näha on ka valge võrgend, kuigi lesti endit pildilt ei leia. Aga miks nad peakski seal olema, kui see taimekene on nõ tühjaks imetud, vaja on leida uus toidutaim.

See taim kuulub ära põletamisele, kuna temast toodangu andjat enam ei ole ja praegusel juhul võib ta olla ainult lestade allikaks. Nimelt võivad olla lestad ka lehe alumisl küljel.

Praegu võivad olla lestad juba kaugemal teistel taimedel, kogenematu kasvataja ei pruugi seda õigel ajal isegi märgata. Noored lestad on rohekad ja alumisel lehe küljel, vanemad kasvufaasid on punakad või oranžid.

Kui lestade arvukus ja kahjustus juba ülekäte läheb, tekivad lehtedele valged või kollakad laigud ja lõpuks on lehed üleni valged, kaetud võrgendiga, mis teinekord võib isegi alla rippuda nagu ämblikuvõrk.

Punast kedriklesta võib ka avamaalt sisse tulla, kuna ta kahjustab väga paljusid kultuurtaimi ja ka umbrohtusid.

Keemiliste vahenditega era-aednikul pritsida ei soovita - saaki ei tohiks siis 21 päeva tarvitada, kuigi on ka lühema ooteajaga akaritsiide ehk lestatõrje vahendeid. Hästi aitab kurigikasvuhoones kõrge ja pideva õhuniiskuse hoidmine taimede ja sisepindade piserdamise abil. Lestale kõrge õhuniiskus ei sobi, küll aga kõrge temperatuur ja kuiv õhk, siis on ta paljunemine kõige kiirem.

Sügisel veel soojade ilmadega (temp üle 15 kraadi kasvuhoones) peaks tegema korraliku sisemuse desinsekteerimise näiteks väävli põletamise abil.



Raamat "Taimekaitse köögiviljaaias" pakub looduslikku vahendit lestatõrjeks.

Küüslauguleotis

Peenestatud küüslaugule (200-300 g) valatakse 10 l +25-30kraadist vett. Nõu suletakse tihedalt, et vältida toimeaine lendumist ja hoitakse ööpäeva soojas pimedas ruumis. Filtreeritakse ja pritsitakse.

Väikesemahulise tõrje korral võetakse neli purustatud küüslauguküünt liitri vee kohta, filtreeritakse ja pritsitakse kohe.

Leotisega tõrjutakse edukalt lesti, lehetäisid, ripslasi, röövikuid ja ebaröövikuid. Küüslauguleotis toimib ka varre-nematoodile ning jahukaste- ja roosteseentele.