Vastab Farm Plant Eesti nõustaja Tiiu Annuk:

„Tundub, et tegemist on haigusega, mille ladina keelne nimetus on Taphrina deformans ning mis põhjustab lehtedele põisjad puhetisi. Haigust soodustab kõrge õhuniiskus, eriti soodsad on just olnud tänavused ilmad, kus vahetpidamata sajab. Haigustekitajale on soodne ka külm ja jahe kevad, ning siis kui puud kasvavad niisketes jahedates kohtades. 

Tunnused arenevad nii: kevadel peale pungade puhkemist noored lehed paksenevad, lähevad kupla ja kõverduvad. Lehed võivad muutuda kollakaks või pisut punakaks, hiljem muutuvad määrdunudpruuniks ja varisevad enneaegselt. Seen talvitub pungasoomuste vahel ja koores ja sealt juba kevadel vihma ja tuulega edasi kandudes nakatavad eosed noori lehti. Suvine kuum ja kuiv ilm pidurdab haiguse arengut.

Kõige lihtsam tõrje on, kui kevadel esimeste tunnuste ilmnemisel korjata haigusest tabanud lehed ja põletada, et takistada haiguse levikut. Varakevadel enne pungade puhkemist võib pritsida ka keemilise preparaadiga nt Topas, loodetavasti see aitab. Vanasti kasutati vaske sisaldavaid preparaate kuid nüüd need enam lubatud pole. Hilisemast pritsimisest (kui juba pungad on puhkenud) pole enam kasu, kuna see ei hävita haigust. Võib pritsida juba sügisel kui lehed on langenud, soovitav teha kuni külmade tulekuni paar korda.

NB! Kindlasti ei saa märkimata jätta, et väga sarnase kahjustusega on ka pirnipuu pahklest Eriophyes pyri, kuid lestasid ma lehte mikroskoobi all uurides ei leidnud, võimalik on, et nad on juba talvituma läinud. Talvituvad nad pungasoomuste vahel ja toitudes taime lehtedest tekitavad lehtedele peale kuplasid, kuid üldiselt nad kolivad talvituma vahetult enne lehtede langemist.
Igaks juhuks kirjeldan ka kahjustuse pilti: ebakorrapärased roosad või kollased kublad ilmuvad kevadel pirni lehtedele ja lehtede vananedes suve jooksul kuni sügiseni muutuvad need tumepruuniks kuni mustaks Eriti nakatunud lehed surevad ja samuti on pärsitud noorte võrsete kasv. Tõrjeks jällegi soovitav kahjustatud lehed ära korjata ning põletada. Kui lestasid on massiliselt sobib keemiliseks tõrjeks preparaat nimega Vertimec, mida võib osta aianduspoodidest.“