Närbumisega seotud mädanikulaikude ilmumine begooniate juurekaeltele ja juurte mädanemine viitavad taimede võimalikule nakatumisele fütoftoroossesse juure- ja varremädanikku. Seda haigust põhjustab seen Phytophthora cryptogea f. Sp. Begoniae.

Nakatunud taime varrealusel on pruunikad kuni mustjaspruunid, vesised pehmed mädanemislaigud. Kahjustatud varred vajuvad longu, lehed närbuvad. Patogeeni tungimisel taime juurtesse need mädanevad.

Fütoftoroosi kõige kindlam eristamise tunnus teistest närbumist põhjustavatest seenhaigustest on õrn valkjashall kirme nakkuskohal. See ilmub aga ainult suure niiskuse korral.

Haigusetekitaja säilib mullas ja taimejäänustes paksuseinaliste püsieostena ja tema ränd- eosed kanduvad taimelt taimele enamasti kastmisveega.

Haigus võib alguse saada ka nakatunud emataimelt. Fütoftoroosi vältimiseks hoiduge mulla liigniiskusest ja temperatuuri suurtest ööpäevastest muutustest. Tagage taimedele hea valgustus ja õhurikas kasvupinnas. Soovitatav on ka kasutada vaid pehmet kastmisvett.

Kõrvaldage haiguskahtlased taimed koos mullapalliga ja hävitage kindlasti kohe – need ei sobi komposti! Kasutage taimede kasvatamisel alati värsket ja haigusvaba substraati. Esimeste haigustunnuste ilmnemisel kastke taimi fungitsiidiga. Sobivad on näiteks Previkur Energy või Aliette.