VÄINO PALLUM

Ploomipuu viljade moondumist põhjustab seenhaigus – ploomi kott-tõbi, mida tekitab kottseen Exoascus pruni. Normaalse kujuga ploomide asemel arenevad puul väljaveninud kõverdunud 4–5 cm pikkused kõdrataolised moodustised.

Need on kõvad, seest õõnsad ja luuseemneta. Sarnanevad tillukeste banaanidega. Esialgu on need moodustised siledad ja rohekad. Kasvades muutuvad kahvatuhalliks ja kortsuvad nagu kuivatatud ploomivili.

Tavaliselt juulis kattuvad moondunud viljad määrdunudvalge vahaja kirmega – patogeeni eoskottide ja eostega.

Eosed paiskuvad eoskottidest välja kesksuvel. Uut nakkust nad viljadele samal aastal ei põhjusta, vaid talvituvad puu koorepragudes ja pungasoomuste vahel. Järgmisel kevadel nakatavad need eosed ploomipuu õisi. Patogeen võib talvituda ka puudele rippu jäänud kuivanud ploomides ja seeneniidistikuna nakatunud okstes. Okstest tungib seen algul noortesse võrsetesse, sealt edasi õitesse. Õite nakatumist soodustavad niisked ja jahedavõitu ilmad ploomipuude õitsemise ajal.

’Liivi kollane munaploom’ ja selle aretusjärglased sordid on ploomi kott-tõvele eriti vastuvõtlikud.

Haiguse ilmnemisel lõigake haigeid vilju kandvad oksad tugevasti tagasi ja põletage need oksad. Lõikehaavad katke aiavahaga.

Sügisel korjake kokku varisenud ja puule püsima jäänud kuivanud viljad ning hävitage.

Kevadel pritsige ploomipuid veidi enne õienuppude eraldumist ja kohe pärast kroonlehtede varisemist Topas 100 ECga (6–8 ml/10 l) või Effectoriga (5–6 g /10 l).

Puude haiguskindluse tõstmiseks väetage neid kõiki mikroelemente sisaldava täismineraalväetisega, happelist mulda parandage lubiväetisega.

Viljapuuaia lähedal kasvavad toomingad võiks ka kõrvaldada, kuigi puuduvad kindlad andmed, et toomingal parasiteeriv seen Exoascus pruni var. padi ploomipuud nakatab.