“Päris ronkmusta toonini pole veel tänini jõutud, aga sisuliselt musta õiega tulbid, liiliad, roosid, kallad, võõrasemad, iirised ja petuuniad on juba aretatud. Must tulp on olnud jaeturul üle viie aasta, musta liilia aretamiseni jõuti mullu Hollandis ja praeguseks saab seda osta üksikutest Euroopa aianditest. Eks mingi tulemini on jõutud ka varem, aga ju siis pole lill olnud müügiks piisavalt tugev või külmakindel või hinnalt taskukohane,” selgitas Nuttunen.

Musta roosi tema sõnul Eestis ega naaberriikides praegu osta ei saa ning musta liiliatki veel Eesti lähiriikide aianditest ei leia.

Musta liiliat nimega “Queen of the Night” istutatakse augusti teisest poolest kuni külmadeni, sest liilia vajab juurdumiseks madalat temperatuuri. Kuni meetrikõrguseks kasvav tugeva varrega lill õitseb juunist augustini ning säilitab oma läikivmusta värvi kogu õitsemise ajaks. “Külma talve pole põhjust peljata, sest lill on aretatud spetsiaalselt pakasekindlaks, vähemalt meie kliimas talvitub see sibul hästi,” rääkis aiandusekspert Nuttunen. “Must liilia eelistab päikeselist või poolvarjulist kasvukohta.”

Ka Eesti turul juba mitu aastat müügil olnud musta õiega tulp on tugeva varrega ja ilmastikukindel, seega on võimalik Eesti kliimas kasvatada praegu kahte musta õiega aretajate lemmikut.