Põhjuseid võib olla mitmeid. Õitsemise ajal said õied külmast kahjustada. Tavaliselt meil siiski kultuurmustikate õitsemise ajal öökülmi ei esine, sest taimed õitsevad küllalt hilja (mai lõpp, juuni algus). Samas üksikuid juhtusid on ette tulnud, kui teatud piirkonnas on siiski temperatuur alla null kraadi langenud. Külmakahjustuse korral õie kroonlehed või täielikult avanemata õiepung muutub pruuniks (lvaata fotot). Kahjustuda võivad ka ainult õies paiknev emakas või tolmukad, mis algselt on pruunid, hiljem mustad.

Teiseks põhjuseks saab olla ebaõnnestunud tolmlemine. Üldiselt soovitatakse kõrvuti kasvatada erinevaid mustikasorte, et tagada parem risttolmlemine. Sordi ’Herbert’ kohta on öeldud, et parimaks tolmlemiseks on vajalik teise sordi juuresolek. Kuna mustikaid tolmeldavad putukad, siis üheks probleemiks võib olla, et samal ajal, läheduses õitsevad teised taimed meelitavad ära putukaid. Mustika õiest on putukatel raske nektarit kätte saada (õis pikk, kitsas, suuremad putukad ei mahu sinna sisse) ning seetõttu eelistavad mesilased, kimalased õisi, kust saab nektari kätte lihtsama vaevaga. Kui õitsemise ajal on ilm jahe ja tuuline, siis tolmeldajad putukad ei lenda ja õied võivad jääda tolmeldamata.

Kirjast saan aru, et mustikad on koos rododendronitega ühes peenras. Seetõttu eeldan, et see peenar paikneb varjulises kohas, kuid mustikate kultuursordid eelistavad päikesepaistelist kasvukohta ning ebasoodsad valgusolud võivad samuti oluliselt takistada viljastumist ja viljade moodustumist.

Need on kolm peamist põhjust, mida tuuakse välja sellistel puhkudel. Sellel aastal seisab õitsemise aeg ees ning nüüd peaks jälgima nii taime ennast, kui ka õhutemperatuuri sellel ajal. Samas võiks vaadelda õisi seestpoolt, ehk on mõni kahjur sinna sisse elama asunud ning maiustab õieosade kallal. Või närib mõni teine kahjur avanenud õite varred läbi ja need kukuvad maha.

Kui kirjeldatud probleemid pole kasvataja arvates põhjuseks, siis tuleb otsida probleeme taime toitumise seisukohast. Toitumishäired avalduvad kindlasti ka taimede üldises kasvus ja lehtede värvuses, mitte ainult viljumises. Lihtsaimaks soovituseks siinkohal on see, et tuleb soetada mustikatele mõeldud spetsiaalset väetist ning kasutada seda soovitatud kogustes.