Heal sügisel langevad lehed ise maha ja oksad jõuavad kenasti puituda ja alumised osad korgistuda. Kõik see on aga eelduseks heale talvitumisele.

Kuidas teha tagasilõikust

Tagasilõikus sõltub kasvatatavast viinamarjasordist.

Sortidel 'Zilga', 'Hasanski Sladki' jt, mida kasvatatakse pigem lauaviinamarjana, lõigake viljakandnud võrsed tagasi kolmele pungale, ära lõigake järgneva punga alt. Nendest pungadest kasvavad tuleval aastal võrsed, mis kannavad vilju.

Sordil 'Rondo', mida kasvatatakse eelkõige veiniviinamarjana, on oluline, et kogu saak valmiks ühtlaselt. Viinapuu kujundage kahe haruga ja kummalegi jäetakse alles kaks tugevamat viljavõrset, kummalegi kolm punga, lõigake ära järgneva punga alt.

Kui tagasilõikus on tehtud, siis valmistage viinapuud ette talvisteks külmadeks, painutades neid veidi maha ja kattes neid geotekstiili või talvelooriga. Koduaedades võib avamaal kasvatatavad viinapuud katta kuuseokstega. Viimaste raskus aitab viinapuuokstel maha painduda, kogub hästi lund ja hoiab eemal tülikad närilised.

Kevadeks ei ole soovitav lõikamist jätta, sest siis on mahlavool värsketest lõikehaavadest üsna tugev, see kahjustab viinapuud. Küll aga tehakse kevadine lõikus juuni alguses, kus eemaldatakse kõik mittevajalikud võrsed.