Nende kasvunõuete ja talvise hoolduse kohta annab nõu botaanikaaia aednik Katrin Mäeots.

Lihtsaimad “õuekaktused” on habras viigikaktus (O. fragilis) ja maadjas viigikaktus (O. humifusa) ning nende sordid. Kaktused tahavad kasvada päikeselisel ja soojal kasvukohal, eriti oluline on hea drenaaž, sest seda, et neil “varbad vette” jäävad, nad üldse ei armasta.

Talveks võite neile peale panna klaasi või mullikile, kuid kindlasti jälgige, et õhk käiks katte alt läbi.

Meie talvist külma kaktused eriti ei pelga, küll aga ei meeldi neile heitlik ilm: kord külmetab, siis sulatab, siis sajab vihma, seejärel kõik jäätub. Just selle eest ongi vaja kaktusi klaasiga katta.

Tasuks selle “võimlemise” eest aga saab juunis-juulis imetleda kauneid suuri õisi.

Tääkliilia

Kiuline tääkliilia vajab talveks kaitset liigse niiskuse eest ja seepärast oleme talle ümber ehitanud vigvami ehk siis pannud kolm bambustokki taime ümber maasse ja selle ümber keeranud mullikile.

Tääkliiliale sobivad samasugused kasvutingimused mis kaktustelegi: soe, päike ja hea drenaaž. Tema õisikuvars võib kasvada paari meetri pikkuseks.

Tääkliiliat pakuvad müügiks enamasti suuremad aianduspoed. Kaktusi on pakkumises vähem, aga huvilised leiavad ka need võimalused üles, näiteks aianduslaadal Võhma Juurikas ja Tartu botaanikaaia aiapäeval.