Nipid, kuidas keeta peeti

 (13)
Nipid, kuidas keeta peeti
PeetFoto: Astrid Lepik

Kuna suuri peete tuleb kaua keeta, siis on siin kokal omad nõksud.

- Peetide keetmisel ei tohi juureosa ära lõigata. Lõikepinna kaudu eraldub liigne värvpigment ja peedid muutuvad heledaks.

- Peedid keevad palju kiiremini pehmeks, kui lüüa neile keskelt läbi raudnael. Naela ots peab vähemalt sentimeetri võrra teiselt poolt välja ulatuma. Võiks ju väiksemaidki peete paar-kolm tükki sukavardalegi lükkida, aga kahju vardast, see mustub keetes. Varrast võiks asendada tugev terastraat, mida saab liivapaberiga puhastada. Enne naelte kasutamist pesta nii peedid kui naelad hoolikalt puhtaks ja loputada rohke veega.

- Peedid vajavad "ehmatamist". Terveid peete keeta äädika ja soolata vees 60 minutit. Seejärel tõsta poolpehmed peedid kiiresti jääkülma vette või lumme. Kiire jahtumine avaldab mõju peedi konsistentsile. Kogemused on näidanud, et esimese 20-25 minuti jooksul peet pehmeneb kiiresti, edasi pehmenemine aeglustub ning jätkub pärast 30-40 minutilist keetmist väga aeglaselt. Kui peet on keenud ainult 15-30 minutit, siis külma veega "ehmatamine" teda veel ei pehmenda.

Allikas: "Peet aias ja köögis", Maalehe Raamat

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare